Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή και το χτύπημα της Mossas εναντίον της Χεζμπολάχ με τους βομβητές «βόμβες» έφεραν στην επικαιρότητα πάλι την διαβόητη υπηρεσία του Ισραήλ.
Οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν ένα από τα πιο αδιαφανή και μυστηριώδη κομμάτια της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας. Οι οργανισμοί αυτοί δρουν στο σκοτάδι, συγκεντρώνοντας πληροφορίες, οργανώνοντας επιχειρήσεις κατασκοπείας και, σε πολλές περιπτώσεις, επεμβαίνοντας άμεσα σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα. Αν και οι περισσότερες χώρες διαθέτουν τις δικές τους μυστικές υπηρεσίες, υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν για τη δύναμη και την επιρροή τους.
Οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν σε ένα πλαίσιο απόλυτης μυστικότητας, και οι δραστηριότητές τους είναι συχνά αμφιλεγόμενες. Η δύναμή τους προέρχεται όχι μόνο από την πρόσβασή τους σε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά και από την ικανότητά τους να εκτελούν επιθετικές επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία.
1. CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) – ΗΠΑ
Η CIA είναι ίσως η πιο γνωστή μυστική υπηρεσία στον κόσμο. Από την ίδρυσή της το 1947, η CIA έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές επιχειρήσεις εξωτερικής πολιτικής, έχοντας εμπλακεί σε πραξικοπήματα, ανατροπές κυβερνήσεων και μυστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αν και αποστολή της είναι κυρίως η συλλογή πληροφοριών για τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έχει πολλές φορές αναλάβει ενεργό ρόλο σε επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η CIA θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες υπηρεσίες όχι μόνο για τη μεγάλη της εμβέλεια, αλλά και λόγω της εμπλοκής της σε επιχειρήσεις που πολλές φορές είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες-στόχους, όπως στο Ιράν το 1953 και στη Χιλή το 1973.
2. FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) – Ρωσία
Η FSB είναι η διάδοχη υπηρεσία της KGB, η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην κατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αν και ο ρόλος της FSB επικεντρώνεται κυρίως στην εσωτερική ασφάλεια της Ρωσίας, πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Η FSB έχει συνδεθεί με επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του Κρεμλίνου, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006 και την επίθεση στον Αλεξέι Ναβάλνι το 2020. Η επικινδυνότητα της FSB έγκειται στην ικανότητά της να λειτουργεί αόρατα και να εκτελεί εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές με μεγάλη ακρίβεια.
3. Mossad – Ισραήλ
Η Mossad είναι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ και είναι γνωστή για τις εξαιρετικά τολμηρές επιχειρήσεις του. Αν και ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η συλλογή πληροφοριών για την ασφάλεια του Ισραήλ, η Mossad έχει αναλάβει επίσης πολλές επιθετικές ενέργειες, ιδιαίτερα κατά την εξουδετέρωση αντιπάλων και απειλών εναντίον της χώρας.
Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η επιχείρηση “Οργή του Θεού”, που ξεκίνησε μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Στόχος του Mossad ήταν η εξουδετέρωση των υπευθύνων για τον θάνατο των Ισραηλινών αθλητών. Η ικανότητά του να εντοπίζει και να εξουδετερώνει απειλές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την εξαιρετική μυστικότητα των επιχειρήσεών της, την καθιστά μία από τις πιο επικίνδυνες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο.
4. MI6 (Υπηρεσία Μυστικών Πληροφοριών) – Ηνωμένο Βασίλειο
Η MI6 είναι η βρετανική υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας και έχει μακρά ιστορία κατασκοπείας και μυστικών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η MI6 ήταν κεντρικός παίκτης στην κατασκοπεία κατά της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων ανατολικών μπλοκ χωρών.
Σήμερα, η MI6 συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών, ειδικά για θέματα τρομοκρατίας και διεθνούς ασφάλειας. Το γεγονός ότι συνεργάζεται στενά με άλλες κορυφαίες υπηρεσίες, όπως η CIA και η Mossad, ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την επικινδυνότητά της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συντονισμένων επιχειρήσεων.
5. ISI (Διυπηρεσιακή Μυστική Υπηρεσία) – Πακιστάν
Η ISI του Πακιστάν έχει αποκτήσει φήμη για την επιρροή της σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα στην περιοχή της Νότιας Ασίας. Η ISI έχει κατηγορηθεί για τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αφγανιστάν, και για τις συνδέσεις της με το Ταλιμπάν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, η ISI διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη στήριξη των Μουτζαχεντίν κατά της Σοβιετικής Ένωσης, σε συνεργασία με τη CIA.
Η ISI θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της επιρροής της τόσο σε εσωτερικά ζητήματα του Πακιστάν όσο και σε γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η συμμετοχή της σε υποστηρικτικές δραστηριότητες προς εξτρεμιστικές ομάδες την καθιστά απρόβλεπτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα της περιοχής.