ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – Αθώες ερωτήσεις ή καθημερινός σεξισμός;

patriarchypsynow

Advertisement

Της Έλενας Κύρλα

IMG 20230406 200434 1

Λαμβάνοντας υπόψιν έναν γρήγορο ορισμό της έννοιας «πατριαρχία» μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το κοινωνικό εκείνο σύστημα που παρέχει στο ανδρικό φύλο την υπεροχή στην πολιτική, στην οικογένεια, στην εργασία και εν γένει στην κοινωνική ζωή, καταπιέζοντας ιδίως το γυναικείο φύλο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και το ανδρικό φύλο παραμένουν ανεπηρέαστα. Η πατριαρχία μας θίγει και μας επηρεάζει όλους και όλες, δημιουργώντας στερεότυπα και κοινωνικά πρότυπα. Είναι όμως γενική παραδοχή το γεγονός ότι βάλλει κυρίως και ως επί το πλείστον κατά του γυναικείου φύλου.

Η πατριαρχία ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από μια αφηρημένη έννοια.  Πατριαρχία σημαίνει να φοβάσαι να περπατήσεις μόνη σου το βράδυ, κρατώντας πάντα, όπως εξ’ άλλου σου έμαθαν από μικρή, τα κλειδιά στο χέρι. Πατριαρχία είναι να ρωτάς ένα θύμα βιασμού «Τι φορούσες; Που πήγαινες μόνη σου μέσα στη νύχτα; Γιατί προκαλούσες; Γιατί δεν μίλησες νωρίτερα;». Είναι τόσες πολλές αυτές οι καθημερινές κι «αθώες» ερωτήσεις που ακούς τόσο συχνά, που πλέον ξεχνάς ότι δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ένα σεξιστικό και πατριαρχικό στερεότυπο. «Πότε θα παντρευτείς;» «Τι μαγείρεψες στην οικογένειά σου;» «Γιατί εργάζεσαι τόσο και δεν είσαι σπίτι;» «Πώς μιλάς έτσι, είσαι κορίτσι». Πατριαρχία είναι όλες οι φορές που υπομείναμε σεξιστικά σχόλια και παρενόχληση και δεν αντιδράσαμε, από το φόβο ότι θα στοχοποιηθούμε, από την ιδέα ότι ίσως να μην καταλάβαμε καλά ή ακόμη κι επειδή πλέον έχουμε συνηθίσει και δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.  Οι άνισες οικονομικές απολαβές στον εργασιακό τομέα συνιστούν πατριαρχικές αντιλήψεις. Η σεξουαλική παρενόχληση και τα σεξιστικά σχόλια εν ώρα εργασίας αποτελεί κυρίως ¨γυναίκειο πρόβλημα¨. Η πατριαρχική κοινωνία καθορίζει τι είναι ορθό και τι όχι, τι είναι ποθητό και τι απεχθές, καθορίζει τη συμπεριφορά μας, το ντύσιμό μας και τελικά τη ζωή μας.

Σε μια εκδημοκρατισμένη κοινωνία, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, στον 21ο αιώνα, τέτοιου είδους αθώες ερωτήσεις και σχόλια δεν έχουν καμία θέση. Καμία γυναίκα δεν θέλει να είναι απλώς ασφαλής, όλες θέλουμε να είμαστε ελεύθερες!

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement