Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει σε πολλά χωριά των Γρεβενών.
Στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου ανάβουν οι φωτιές και μπαίνουν τα καζάνια προκειμένου να ψηθούν οι παραδοσιακές τσιγαρίδες. Πρόκειται για χοιρινό λίπος με κομματάκια κρέας, το οποίο ψήνετε για περίπου δύο ώρες, ώστε όταν αυτό λιώσει, να μείνουν οι τσιγαρίδες.
Το έθιμο του γουρνοχαράς στήνονταν τα παλαιότερα χρόνια σχεδόν σε κάθε σπίτι και γειτονιά των χωριών των Γρεβενών, όπου οι κάτοικοι είχαν το δικό τους οικόσιτο γουρουνάκι.