Συνομιλώντας με το Κοινό για το ερευνητικό έργο «Απόηχοι»

Απόηχοι

Advertisement

Συνομιλώντας με το Κοινό για το ερευνητικό έργο «Απόηχοι» στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη

Στις 6 Νοεμβρίου, στον φιλόξενο Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, στην Ξάνθη, ζήσαμε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης! Η ημερίδα παρουσίασης του έργου «Απόηχοι: Ανακατασκευή της ζωής παραδοσιακών οικισμών μέσω διαδραστικών εμπειριών και τρισδιάστατου ήχου» έφερε το κοινό, αποτελούμενο από κατοίκους της πόλης και εκλεκτούς προσκεκλημένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε επαφή με μια ιδιαίτερη εμπειρία που συνέδεσε τις σύγχρονες τεχνολογίες με τον αυθεντικό ήχο και τον παλμό της καθημερινότητας της πολύβουης, πολυπολιτισμικής Ξάνθης του 19ου αιώνα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η κα Μπρίκα Πολυξένη, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και ο πατήρ Παΐσιος από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινωνία.

Ο Δρ Βασίλειος Κατσούρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, καλωσόρισε το κοινό, ενώ ο Δρ Γιάννης Ιωαννίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ανέλυσε το όραμα που διέπει το έργο. Η Δρ Δέσποινα Τσιαφάκη, συντονίστρια του έργου, παρουσίασε το πλαίσιο, τους στόχους και τους φορείς που συμπράττουν για την υλοποίησή του, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας στη δημιουργία διαδραστικών εμπειριών. Η Δρ Μαρία Μποϊλέ ανέδειξε τις τεχνολογικές καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου και τις δυνατότητες της εφαρμογής. Η κα Νατάσα Μιχαηλίδου και η κα Κατερίνα Σέρβη μίλησαν για τις προκλήσεις της ιστορικής έρευνας στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδημιουργίας της καθημερινότητας της Ξάνθης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο κ. Πάνος Γκιόκας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR, μίλησε για τη στρατηγική επικοινωνίας του έργου και τις δράσεις διάχυσης που προσέλκυσαν το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τριών καλεσμένων: Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής, παρουσίασε τη συμβολή της Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη στην τεκμηρίωση της ξαθθιώτικης διαλέκτου, ενώ η Δρ Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κατέδειξε μια πλειάδα θεμάτων σχετικών με τις διαλέκτους αλλά και τη χρήση της καθαρεύουσας. Τέλος, ο συλλέκτης κ. Τάσος Τεφρωνίδης παρουσίασε εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες επιστολικών δελταρίων από την πλουσιότατη συλλογή του, φέρνοντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ερωτήματα για την τοπογραφία και την ιστορία της πόλης.

Οι παρουσιάσεις των μελών της σύμπραξης των φορέων υλοποίησης του έργου και των προσκεκλημένων ομιλητών προκάλεσαν στο τέλος της εκδήλωσης μια θερμή συζήτηση με το κοινό, που με τη συμμετοχή του έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Ξάνθης, μέσω ενός έργου που εμβαθύνει με έναν διαφορετικό, πολυαισθητηριακό τρόπο στην ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Ξάνθης.

Η τελική εφαρμογή (app) που θα προσφέρει αυτή την εμπειρία περιήγησης μέσα από ηχοτοπία θα είναι σύντομα ελεύθερα διαθέσιμη! Μείνετε συντονισμένοι για την κυκλοφορία της!

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε το επικοινωνιακό υλικό της εκδήλωσης:

Δελτίο τύπου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο «Απόηχοι», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα echoesproject.gr

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement