Νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους: Περίοδος χάριτος για ρύθμιση οφειλών

Oikonomikwn upourgeio

Advertisement

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην δημιουργία ενός νέου Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα καταγράφει όλες τις ιδιωτικές οφειλές κάθε πολίτη και επιχείρησης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις τέως ΔΕΚΟ, εκμισθωτές ακινήτων και μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα με δόσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο Μητρώο θα συγκεντρώσει τα δεδομένα από τέσσερα μικρότερα Μητρώα, που ήδη λειτουργούν ή θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα χρόνια:

  1. Το γνωστό «Τειρεσία» για τις οφειλές στις τράπεζες.

  2. Το «εμπλουτισμένο Τειρεσία» για οφειλές άνω των 2.000 ευρώ στις τράπεζες και στους servicers.

  3. Το νέο «Τειρεσία» για οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

  4. Το «Τειρεσία» για οφειλές προς εκμισθωτές ακινήτων και μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2026. Σημαντικό είναι ότι τα δεδομένα που θα καταχωρούνται σε αυτό θα αρχίζουν να ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μητρώου και όχι από το παρελθόν, με εξαίρεση τις τραπεζικές οφειλές.

Περίοδος Χάριτος:

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές σήμερα, έχουν περιθώριο να τις εξοφλήσουν ή να τις ρυθμίσουν πριν την ενεργοποίηση του Μητρώου, προκειμένου να αποφύγουν την εγγραφή τους στις «μαύρες λίστες» και τις συνέπειες αυτής, όπως η αρνητική καταγραφή στις τράπεζες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, αν οι οφειλέτες εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους πριν την ενεργοποίηση των νέων Μητρώων, δεν θα καταχωρηθούν στις λίστες και θα αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες. Αντίθετα, αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τα χρέη τους, θα είναι καταχωρημένοι στα Μητρώα, με συνέπεια να επηρεαστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα από τις τράπεζες, ακόμη και αν μετά ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Η δημιουργία αυτού του Μητρώου έχει σκοπό να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και ευθύνη στην καταγραφή και παρακολούθηση των οφειλών, ενώ για τους πολίτες προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement