Του Δημήτρη Καραγιάννη
Σχεδόν μισό αιώνα ζωής μετρούν τα τεκμήρια διαβίωσης στη χώρα μας, με το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί πως έχει φτάσει η ώρα για την αναπροσαρμογή τους, καθώς πολλά σημεία του νόμου είναι άδικα για τους φορολογούμενους και οδηγούν σε παράλογους φόρους. Τα τεκμήρια διαβίωσης «καίνε» κάθε χρόνο σχεδόν 1 στους 4 φορολογούμενους. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως στην «τσιμπίδα» πέφτουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι (που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα), αντί για τους επαγγελματίες, που στην ουσία αυτοί ήταν στο στόχαστρο του πλαισίου.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει πιάσει ήδη δουλειά ειδική ομάδα, η οποία εξετάζει ένα προς ένα τα τεκμήρια και τις παραμέτρους τους, προκειμένου μέσα στο 2024 να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο σύστημα.
Τα τεκμήρια δεν θα μειωθούν οριζόντια κατά σχεδόν 30%, ένα ποσοστό που έχει βάλει στο τραπέζι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, καθώς όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ χαλαρά και να μην λαμβάνουν υπόψη τους κάποια δεδομένα και σε άλλες περιπτώσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρά και να μην έχουν αποτέλεσμα».
Η ειδική ομάδα για τα τεκμήρια
Για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων συστάθηκε ειδική ομάδα στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν προκύπτουν επείγοντα θέματα, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας 10, Αθήνα) ή με τηλεδιάσκεψη.
Σε πρώτη φάση θα αναλύσουν τα σημερινά δεδομένα των τεκμηρίων διαβίωσης και στη συνέχεια θα συντάξουν έκθεση με τις προτάσεις τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα το νέο πλαίσιο για τα τεκμήρια θα ανακοινωθεί εντός του έτους και θα ισχύσει από το 2025.
Τα μέλη της ειδικής επιτροπής είναι τα εξής:
1. Μαρία Ψύλλα του Μιλτιάδη, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, ως Πρόεδρο.
2. Χρυσάνθη Μήλιου του Δημητρίου, συνεργάτιδα στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής, ως μέλος.
3. Δάφνη Καρατζά του Στυλιανού, υπάλληλο, με βαθμό Α’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, ως μέλος.
4. Βασίλειο Δασουρά του Ιωάννη, υπάλληλο με βαθμό Α’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Τμήμα Α’ της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, ως μέλος.
5. Γιοβά Βασιλική του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Α’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θεοχάρη Θεοχάρη, ως μέλος.
6. Θεόδωρο Φλωρόπουλο του Παναγιώτη, υπάλληλο με βαθμό Α’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θεοχάρη Θεοχάρη, ως μέλος.
Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται ο Βασίλειος Δασούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες ώστε να παραδώσει το πόρισμα που θα συντάξει, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν τα νέα τεκμήρια.