Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εφιαλτική. Παρά τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι χθες, Τετάρτη 21 Μαΐου, εισήλθαν 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ελάχιστη πραγματική υποστήριξη στους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους. Η διεθνής πίεση προς το Τελ Αβίβ αυξάνεται κατακόρυφα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί ακόμα και με αναθεώρηση των σχέσεών της με το Ισραήλ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά από πέντε μήνες σιωπής, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε: «Το Ισραήλ θα έχει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας μέχρι το τέλος του πολέμου». Δήλωσε πως είναι ανοικτός σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων, αποκαλύπτοντας ότι «20 όμηροι είναι σίγουρα ζωντανοί».
Ο Νετανιάχου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η πλήρης ανθρωπιστική κατάρρευση, ώστε «να μη χαθεί η επιχειρησιακή ευχέρεια του Ισραήλ». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο Τραμπ για την ανοικοδόμηση της Γάζας ως βασικό προαπαιτούμενο για τον τερματισμό του πολέμου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν στενές και αρνήθηκε κάθε σενάριο ρήξης.
Διπλωματικό σοκ: Πυρά σε αυτοκινητοπομπή διπλωματών στη Τζενίν
Το κλίμα έγινε ακόμη πιο τεταμένο μετά το επεισόδιο στη Δυτική Όχθη, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διεθνούς διπλωματικής αποστολής που επισκεπτόταν την Τζενίν. Η ενέργεια προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και διπλωματικές αναταράξεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κάλεσαν άμεσα τους Ισραηλινούς διπλωμάτες για εξηγήσεις. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση και κάλεσε το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει την ευθύνη.
Η Τουρκία καταδίκασε το επεισόδιο μιλώντας για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι «η στοχοποίηση διπλωματών υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και τις διμερείς σχέσεις».
Η Αίγυπτος ζήτησε εξηγήσεις καθώς και ο πρέσβης της στη Ραμάλα βρισκόταν στην αποστολή, ενώ η Ιρλανδία δήλωσε σοκαρισμένη, με τον ΥΠΕΞ Σάιμον Χάρις να καταδικάζει το συμβάν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος της Κάγια Κάλας απαίτησε πλήρη διερεύνηση. Παράλληλα, το Βέλγιο ζήτησε «πειστικές εξηγήσεις», καθώς στην ομάδα των διπλωματών βρισκόταν και Βέλγος εκπρόσωπος.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι διπλωμάτες «παραβίασαν την εγκεκριμένη διαδρομή» και πως τα πυρά ήταν «προειδοποιητικά». Ωστόσο, διπλωματικές πηγές μιλούν για «αληθινά πυρά» που στόχευσαν περίπου 20 διπλωμάτες από Ευρώπη, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Τουρκία και Μεξικό.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είχε διοργανώσει την επίσκεψη, κατήγγειλε την επίθεση ως εσκεμμένη στοχοποίηση της αποστολής, προκαλώντας νέο κύμα κατακραυγής κατά της ισραηλινής πολιτικής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.