Παραγραφή αδικημάτων και «τεχνική λύση»: Το πολιτικό μπρα ντε φερ ενόψει Οκτωβρίου

ΒΟΥΛΗ

Advertisement

Σε ένα από τα ελάχιστα θέματα που φαίνεται να συμφωνεί το σύνολο της αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που απορριφθούν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικών επιτροπών. Παρά τον κατακερματισμό της, η αντιπολίτευση συγκλίνει στο ότι υπάρχει νομικό κενό για όσα αδικήματα αφορούν την περίοδο πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής».

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η περίοδος Ιούλιος – Δεκέμβριος 2019, όταν ο Μάκης Βορίδης είχε αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε εγκρίνει τη συνέχιση της λεγόμενης «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που τέθηκε σε ισχύ μετά τον Δεκέμβριο του 2019, δεν καλύπτει όσα έγιναν προηγουμένως. Με βάση τη νομική ερμηνεία τους, οι πράξεις εκείνης της περιόδου παραγράφονται στις 6 Οκτωβρίου 2025, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαμηνύει πως η συνταγματική αναθεώρηση έχει ήδη άρει το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο και πλέον δεν τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας. Υποστηρίζει επίσης πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν κατέθεσαν έγκαιρα πρόταση για προανακριτική και καταγγέλλει υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, τα οποία –όπως σημειώνεται– εφάρμοσαν την ίδια τεχνική λύση όταν κυβερνούσαν και μάλιστα την επικαιροποίησαν το 2017.

Στο πολιτικό σκέλος, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η τεχνική λύση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά καταγγέλλει πως η αντιπολίτευση στοχοποιεί επιλεκτικά πρόσωπα, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από την ίδια τακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, από το 1998 έως σήμερα, με αναδρομή και στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτροπή θα καλέσει δεκάδες μάρτυρες, με στόχο να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχουν νέα δεδομένα στη δικογραφία, που η αντιπολίτευση ερμηνεύει ως ποινικά αδικήματα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι η τελική στάση της θα διαμορφωθεί μετά την αξιολόγηση των καταθέσεων και των πραγματικών δεδομένων.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement