Προς εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ παίρνει την πρωτοβουλία για 27 χρόνια ελέγχων και σκιών

Advertisement

Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, με τη συζήτηση στη Βουλή να αναμένεται εντός Ιουλίου. Η πρόταση αφορά τη διερεύνηση όλων των πτυχών της λειτουργίας του Οργανισμού τα τελευταία 27 χρόνια, από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι και σήμερα.

Η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το χρονικό σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η έρευνα: θα προχωρήσει από το πρόσφατο παρελθόν και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα γυρίσει στις απαρχές του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί κυβέρνησης Σημίτη;

Το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται έχει έντονο παρασκήνιο. Ενώ η αντιπολίτευση εστίαζε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μεταναστευτικού, στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαμορφωνόταν μια νέα στρατηγική. Η ιδέα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αποδυναμώθηκε και τελικά ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση με πρόταση για εξεταστική.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία αυτή εκθέτει κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία περιορίστηκαν σε καταγγελτικό λόγο χωρίς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφεύγει να βρεθεί υπό πίεση από ενδεχόμενη προανακριτική, αναλαμβάνοντας την πολιτική πρωτοβουλία και τον έλεγχο του αφηγήματος.

Παράγοντες που βάρυναν στην απόφαση περιλαμβάνουν την απουσία νέων στοιχείων κατά πρώην υπουργών, την ανάλυση της δικογραφίας και τα ευρήματα εσωτερικών μετρήσεων, τα οποία δείχνουν ότι η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των επιδοτήσεων ως διαχρονικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2,5 δισ. ευρώ ετησίως σε επιδοτήσεις προς 645.000 παραγωγούς, ενώ από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Στόχος της εξεταστικής είναι να ερευνηθούν τα διαχρονικά προβλήματα, να εντοπιστούν τα αίτια των δημοσιονομικών διορθώσεων και να καλυφθούν θεσμικά κενά. Παράλληλα, επιχειρείται να σταματήσει ο κύκλος των ποινικοποιήσεων και η πίεση προς εν ενεργεία ή πρώην υπουργούς της κυβέρνησης.

Η επιλογή της εξεταστικής θεωρήθηκε μονόδρομος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τέσσερις πρώην υπουργοί στη Δικαιοσύνη, γεγονός που θα προκαλούσε εσωκομματικές εντάσεις και πολιτική φθορά. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με φόβο αλλά με σταθμισμένη κρίση και υπευθυνότητα.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η σύσταση Εξεταστικής δεν αποκλείει την πιθανότητα εντοπισμού ποινικών ευθυνών, οι οποίες, εφόσον προκύψουν, θα διερευνηθούν πλήρως. Όλα τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ερωτήσεις στους μάρτυρες, ενώ η διαδικασία θα αναδείξει και τις ευθύνες όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη του δήλωση, ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την εξεταστική για τα Τέμπη ως μια χαμένη ευκαιρία για τη Βουλή, λόγω της απουσίας κρίσιμων μαρτύρων. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα πως το Κοινοβούλιο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement