Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς την Ουκρανία

Advertisement

Έντονη αναστάτωση προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας η δήλωση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς περιορισμούς. Ο υπουργός Οικονομικών και ηγετικό στέλεχος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, αμφισβήτησε ανοιχτά τα λεγόμενα του Μερτς, διαψεύδοντας ότι υπήρξε κάποια νέα συμφωνία που τροποποιεί την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει καμία νέα απόφαση που να αλλάζει το πλαίσιο για τη χρήση γερμανικών όπλων από την Ουκρανία», δήλωσε ο Κλίνγκμπεϊλ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας πως τα όρια που είχαν τεθεί εξακολουθούν να ισχύουν. Η δήλωσή του ήρθε λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του καγκελάριου, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι περιορισμοί βεληνεκούς στα δυτικά όπλα έχουν ήδη αρθεί, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών.

Η σύγχυση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο Μερτς αποκάλυψε ότι η απόφαση για την άρση των περιορισμών είχε ληφθεί μήνες πριν, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα. Το SPD, που αποτελεί τον μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής.

Η Γερμανία, μέχρι σήμερα, δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του καγκελάριου επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αποστολής των γερμανικών πυραύλων κρουζ τύπου Taurus, κάτι που συζητείται έντονα εδώ και μήνες.

Ο Taurus είναι ένα εξελιγμένο σύστημα, με εμβέλεια που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και δυνατότητα εξαιρετικά ακριβών πληγμάτων. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει αυτό το όπλο για να στοχεύσει ρωσικές εγκαταστάσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Όμως ο πρώην καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε απορρίψει την παράδοσή τους, επικαλούμενος φόβους περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Μόσχα.

Η ανοιχτή διαφωνία Μερτς–Κλίνγκμπεϊλ αποκαλύπτει βαθύτερες αντιθέσεις εντός του κυβερνητικού σχήματος για τον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη κίνηση του Βερολίνου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement