Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία της πρώτης κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη έχει ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την τελική τοποθεσία. Η απόφαση ανήκει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εξετάζει παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν ήδη βασικές υποδομές όπως ρεύμα, νερό και αποχέτευση.
Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης είναι η άμεση δημιουργία μίας προσωρινής αλλά λειτουργικής δομής εντός 15–20 ημερών, η οποία θα εξελίσσεται σταδιακά καθώς λειτουργεί. Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και ο περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων λόγω τουριστικής περιόδου επιβραδύνει τη διαδικασία. Καθημερινά μετακινούνται περίπου 200 άτομα, με την αποσυμφόρηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μία εβδομάδα.
Οι μετανάστες οδηγούνται σε δομές της ενδοχώρας, όπως η Μαλακάσα, τα Διαβατά, ο Έβρος και η Σιντική, για την επίσημη καταγραφή και προσωρινή φιλοξενία τους.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της δημιουργίας δομής στο νησί: «Η Κρήτη πρέπει να αποκτήσει μόνιμες υποδομές για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές, όπως συνέβη με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», σημειώνει. Παράλληλα, εξηγεί πως η απουσία δομών οδηγεί σε ακραίες συνθήκες πίεσης για τις τοπικές κοινωνίες και τις Αρχές.
Η νέα δομή εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 3.000 ατόμων, ώστε να ανταποκρίνεται σε πιθανές αυξημένες ροές και να προσφέρει χώρο για αποσυμφόρηση.
Σε διεθνές επίπεδο, ο Μ. Λογοθέτης ετοιμάζεται για νέα αποστολή στην Ανατολική Λιβύη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας. Στόχος είναι να πειστούν οι αρχές της περιοχής να συνεργάζονται πιο ενεργά ώστε να αποφευχθούν επαναλήψεις κρίσεων όπως η πρόσφατη στην Κρήτη.