Έμφαση σε 7 κρίσιμα σημεία για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Στο μικροσκόπιο πρόστιμα δισεκατομμυρίων και υποθέσεις διαφθοράς
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να αναδειχθούν ευθύνες και παθογένειες γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει η χώρα, τα οποία αγγίζουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση και τα σημεία ελέγχου
Η πρόταση, που φέρει την υπογραφή 60 βουλευτών της ΝΔ, περιλαμβάνει 7 βασικά πεδία ελέγχου:
-
Καταγραφή των διαχρονικών δυσλειτουργιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
-
Έρευνα για την “τεχνική λύση” που εφαρμόστηκε για τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.
-
Αξιολόγηση των ψηφιακών εργαλείων όπως το δασολόγιο και το κτηματολόγιο στον έλεγχο επιδοτήσεων.
-
Έλεγχος των χειρισμών των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των πολιτικών ηγεσιών.
-
Αποτίμηση των διασταυρωτικών ελέγχων και του τρόπου εφαρμογής τους.
-
Διερεύνηση των σχέσεων με τον Τεχνικό Σύμβουλο και τυχόν επιρροές συμφερόντων.
-
Καταγραφή των αιτίων για τα δημοσιονομικά πρόστιμα και τις ευθύνες που αναλογούν.
Στην πρόταση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει πάνω από 860 εκατ. ευρώ μόνο την περίοδο 1998–2004, ενώ συνολικά από το 1996 ο λογαριασμός έχει φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ.
Κατηγορίες για διαφθορά και πολιτικές αιχμές
Η ΝΔ κάνει λόγο για εκτεταμένες ενδείξεις διαφθοράς εντός του Οργανισμού, με υπηρεσιακούς παράγοντες να φέρονται να συνεργάζονται με επιτήδειους γεωργοκτηνοτρόφους και Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για παράνομες επιδοτήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε αλλαγές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με επιδοτήσεις βοσκοτόπων χωρίς την ύπαρξη ζώων.
Παράλληλα, η ΝΔ υπενθυμίζει ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα υπουργών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παραγραφών.
Έλεγχοι, διώξεις και το μήνυμα “μηδενικής ανοχής”
Σύμφωνα με την πρόταση, πάνω από 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο, ενώ πολλές υποθέσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη. Η ΝΔ τονίζει πως από το 2019 υπήρξε εντολή για θεσμική θωράκιση του κράτους και εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ.
Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα
Για τη σύσταση Εξεταστικής απαιτούνται τουλάχιστον 120 ψήφοι επί των παρόντων βουλευτών, ενώ η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Αντιθέτως, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που έχουν ζητήσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι και η διαδικασία είναι μυστική.
Η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της από τον Σεπτέμβριο.