Στο τραπέζι η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Advertisement

Στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας βρίσκεται πλέον η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, με στόχο την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για μια θεσμική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξιολόγησης, με διπλό στόχο: την επιβράβευση των συνεπών υπαλλήλων και τη δυνατότητα απομάκρυνσης όσων εμφανίζουν χρόνια και συστηματική ανεπάρκεια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική, αλλά αναγκαίο εργαλείο λογοδοσίας. Παράλληλα, παρουσίασε την πλατφόρμα ψηφιακής αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, μέσω του axiologisi.ypes.gov.gr, η οποία αφορά περίπου 45 φορείς και θα διεξάγεται κάθε έξι μήνες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη συνταγματική αναθεώρηση και καλεί όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν θεσμικά στη συζήτηση. Εκτός από το άρθρο 103, στο τραπέζι βρίσκονται και τα άρθρα 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια), 86 (ευθύνη υπουργών) και 24 (περιβάλλον – χωροταξία).

Η διαδικασία προβλέπει ότι η παρούσα Βουλή θα προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση και η επόμενη θα τα εγκρίνει. Απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών για να ισχύσουν με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες ενστάσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για πολιτικό πυροτέχνημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απαξίωση του Δημοσίου. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ μιλά για «επικοινωνιακά κόλπα» και η Νέα Αριστερά καταγγέλλει απόπειρα διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τις συνταγματικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στη συναίνεση και στη λογοδοσία ως βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement