Το Σάββατο, περίπου 18 εκατομμύρια Αυστραλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καθορίσει όχι μόνο τη μελλοντική πορεία της χώρας, αλλά και την τύχη του Εργατικού Πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, τρία χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία.
Από τις ερημικές εκτάσεις της ενδοχώρας έως τα παράλια των μητροπόλεων, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων πολιτικών οραμάτων: του κεντροαριστερού Αλμπανέζι και του συντηρητικού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον. Οι δημοσκοπήσεις πάντως γέρνουν προς το μέρος του Αλμπανέζι, δίνοντας προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα.
Η ψήφος έρχεται σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας. Όπως επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια Μισέλ Λεβίν, «σε περιόδους κρίσης, οι ψηφοφόροι συχνά επιλέγουν τη σταθερότητα των υπαρχουσών κυβερνήσεων». Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 6 το απόγευμα, με τις ώρες να διαφέρουν ανά πολιτεία λόγω των ζωνών ώρας – στο Σίδνεϊ, για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν από τη 1 τα ξημερώματα έως τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Σε αυτές τις εκλογές ανανεώνονται και οι 150 έδρες της Κάτω Βουλής, ενώ περίπου οι μισές έδρες της Γερουσίας θα αλλάξουν χέρια.
Ο Αλμπανέζι, 62 ετών, έχει εστιάσει την καμπάνια του σε θέματα που «καίνε» τους πολίτες: την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί αναποφάσιστοι – πρέπει να κινητοποιηθούμε με κάθε τρόπο», παραδέχτηκε ο ίδιος λίγο πριν τις εκλογές.
Από την άλλη, ο αντίπαλός του, Πίτερ Ντάτον, πρώην αστυνομικός και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος, προσπαθεί να κερδίσει έδαφος προβάλλοντας μια διαφορετική ατζέντα: μείωση της μετανάστευσης, ενίσχυση της δημόσιας τάξης και στροφή στην πυρηνική ενέργεια. Δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν “εκπλήξεις έδρα με την έδρα”, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν κατάφερε να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών σε σχέση με το 2022.
Το πολιτικό κλίμα έχει επηρεαστεί και από διεθνείς εξελίξεις, όπως οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε αυστραλιανά προϊόντα – ένα χτύπημα που βρήκε την Καμπέρα απροετοίμαστη. Αν και ο Ντάτον είχε αρχικά εκφράσει θετικά σχόλια για τον Τραμπ, τελευταία κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως δεν θα δίσταζε να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα απέναντι σε οποιονδήποτε ηγέτη.
Ο ίδιος ο Αλμπανέζι υπήρξε πιο σκληρός, αποκαλώντας τους αμερικανικούς δασμούς “οικονομική αυτοχειρία” και “απογοητευτική πράξη από μία σύμμαχο χώρα”.
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα των εκλογών παραμένει η καθημερινή επιβίωση. Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το ψωμί, η βενζίνη και το ρεύμα έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο 69χρονος μουσικός Χας Σάλι, «πας στο σούπερ μάρκετ με 50 δολάρια και φεύγεις με μια μικρή σακούλα. Είναι ασφυκτικό».
Και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να «πουλήσουν» τη λαϊκή τους καταγωγή, όμως η αδυναμία τους να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις – όπως πόσο κοστίζουν σήμερα 12 αυγά – στη διάρκεια της τηλεμαχίας, άφησε μάλλον αμήχανες εντυπώσεις.
Το περιβάλλον αποτελεί ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης. Ενώ ο Αλμπανέζι δηλώνει αποφασισμένος να μετατρέψει την Αυστραλία σε παγκόσμια «πράσινη δύναμη», οι επικριτές του τον κατηγορούν για αντιφάσεις, καθώς η κυβέρνησή του συνέχισε να εγκρίνει νέα έργα εξόρυξης και να επιδοτεί ρυπογόνες βιομηχανίες. Ο Ντάτον από την άλλη επιλέγει το πυρηνικό μονοπάτι, υποσχόμενος κατασκευή επτά μονάδων, με κόστος που ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ήδη ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων – περίπου το 1/3 – έχει ψηφίσει πρόωρα. Όμως, ακόμα κι αν ξεκαθαρίσει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νικητήριο κόμμα θα έχει και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και σε ένα πολιτικό τοπίο που αλλάζει ραγδαία, αυτό σημαίνει ότι ίσως οι πραγματικές μάχες ξεκινήσουν… την επομένη των εκλογών.