Της Φιλιππίας Κοχλιαρίδου
Προέδρου του ΣΥΠΕΚΑ – Σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας βιώσαμε 12 χρόνια βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής σκληρής λιτότητας και περικοπών στα βασικά κοινωνικά αγαθά. Στην χώρα μας, η εφαρμογή των μνημονίων αποτέλεσε εργαστήριο παραγωγής μιας ακραίας πολιτικής με κοινωνικές προεκτάσεις και δραματικές εξελίξεις για τους εργαζομένους.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, βιώνοντας την λιτότητα και την ανελέητη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα , πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα στον χώρο της εργασίας μας.
Ως υπάλληλοι κάνουμε το καθήκον μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας μας, με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη επειδή πιστεύουμε ότι ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας θεσμός με προεξάρχουσα αξία την πεποίθηση ότι η προσφορά των υπηρεσιών είναι κοινωνικό αγαθό. Στην καταξίωση του θεσμού αυτού θέλουμε μεγάλη συμβολή να έχουν οι εργαζόμενοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι ΟΤΑ Β΄ βαθμού και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Περιφερειακή αρχή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και υπάρχει ανάγκη πρόσληψης νέου, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Το προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας παρέχει μία ευκαιριακή ανακούφιση στη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση. Από την άλλη η αξιολόγηση των δομών δεν επιτρέπεται να συνδυαστεί με την μείωση των θέσεων εργασίας.
Κρίνουμε επίσης ως ιδιαίτερα σημαντικό και το ζήτημα της αλλαγής του Οργανισμού της Περιφέρειας. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια και 2 μήνες από την ισχύ του Καλλικράτη και του Κλεισθένη τα προβλήματα είναι πολλά και επιγραμματικά συνοψίζονται σε:
Μεγάλη Μείωση του προσωπικού,
Μείωση μισθών
Μετακινήσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα
Προσυνταξιοδότηση, ( άρθρο 33 Νόμου 4024/2011, Νοέμβριος 2011)
Διαθεσιμότητα – κινητικότητα 2012
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση δομών
Μισθοδοσία
Ασφαλιστικό.
H τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θεωρείται επιβεβλημένη μετά από δώδεκα χρόνια ισχύος του υπάρχοντος Οργανισμού.
Το σχέδιο που μας απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Περιφερειακή Αρχή όπου πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς εντείνει τα προβλήματα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αντί να τα επιλύει. Δημιουργεί σε διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων νέα τμήματα τα οποία πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει σε επάρκεια ούτως ή άλλως.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών γίνεται πιο έντονο από ποτέ. Δεν υπάρχει ομοιομορφία όσον αφορά στους υπαλλήλους που μπορούν να προΐστανται στις Γενικές Διευθύνσεις και στους υπαλλήλους που μπορούν να προΐστανται στις Περιφερειακές Ενότητες. Πώς είναι δυνατόν ένας υπάλληλος να μπορεί να προϊσταται στην Γενική Διεύθυνση στην έδρα και να μην μπορεί να προϊσταται στις Διευθύνεις των Περιφερειακών Ενοτήτων. Με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται ανεπίτρεπτα η συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας. Σε άλλες περιπτώσεις προϊσταται ΠΕ Κατηγορία υπαλλήλων και ελλείψει αυτής ΤΕ και σε άλλες προϊσταται ισοδύναμα ΠΕ και ΤΕ κατηγορία.
Με ποια κριτήρια άραγε;
Υπό την πίεση της ανάγκης δημιουργίας καινούριου προσοντολογίου δεν ενημερωθήκαμε έγκαιρα για να μπορέσουμε να εκφέρουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη. Όλα έγιναν τόσο βιαστικά και όχι μόνο δεν λάβαμε έγκαιρα γνώση των αλλαγών, αλλά δεν μπορέσαμε και να εκφέρουμε άποψη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, με τον νέο οργανισμό γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως κυρίως στην Διεύθυνση Ανάπτυξης, που λειτουργικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Tο νέο Προσοντολόγιο- Κλαδολόγιο (ΠΔ 85/2022) δημιούργησε και νέα προβλήματα σε μια σειρά κλάδους και νέες ανισότητες καθώς εκτός των άλλων δεν επιφέρει την ίση αντιμετώπιση των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε την ίση αμοιβή για την ίδια δουλειά. Φορτώνονται αρμοδιότητες σε τμήματα που ήδη έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και με αρμοδιότητες που αφορούν σε πολύ μεγάλο όγκο εργασιών, όπως για παράδειγμα στην Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού και στο μέχρι τώρα Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης, το οποίο καταργείται και γίνεται Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, Μέριμνας και Μητρώου Νομικών Προσώπων των ΠΕ. Γενικότερα πρέπει να παρατεθεί το γεγονός σχετικά με τις θέσεις των προϊσταμένων, ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και η σχετική νομολογία ως προς ειδικότητες για όλες τις θέσεις και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην λειτουργία των Υπηρεσιών.
Η αναγκαιότητα της Τροποποίησης του Οργανισμού, είναι απαραίτητη μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας της πρώτης Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η υποστελέχωση του συνόλου των υπηρεσιών είναι τεράστια, οι προγραμματιζόμενες προσλήψεις, εάν και εφόσον πραγματοποιηθούν είναι ελάχιστες, το ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας έχει ουδέτερο ισοζύγιο και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι υπάλληλοι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και ζητάμε το «σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας» να αποσυρθεί διότι ειναι σοβαρό το ζήτημα της υποστελέχωσης, της έλλειψης επαρκών και κατάλληλων μέσων για ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας για να παρέχουμε ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.