Χωρίς ουσιαστική πρόοδο για την επίτευξη εκεχειρίας ολοκληρώθηκαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας έπειτα από τρία χρόνια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Αν και η συνάντηση κράτησε περίπου 90 λεπτά, επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες που τη συνόδευαν, με μόνη απτή εξέλιξη τη συμφωνία για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι επιθυμεί ο επόμενος γύρος να γίνει σε επίπεδο ηγετών, προτείνοντας απευθείας συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν σκληρή στάση από τη ρωσική πλευρά, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και απειλές ακόμα και για «αιώνιο πόλεμο», σύμφωνα με πηγές του Sky News.
Από τη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι δύο αποστολές συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και ότι η Μόσχα εξετάζει σοβαρά την πρόταση συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι.
Παράλληλα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως η Ρωσία «δεν επιθυμεί συμφωνία» και ζήτησε αυξημένη πίεση, ενώ ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη στάση της Μόσχας «απαράδεκτη».
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δείχνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πούτιν για να προχωρήσει σε απεμπλοκή, ενώ ο Λευκός Οίκος εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του. Στο τραπέζι βρίσκεται και νέο σκληρό νομοσχέδιο κατά της Ρωσίας που έχει ήδη σημαντική στήριξη στο Κογκρέσο.
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δρα υπέρ της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, διατηρώντας ισχυρές σχέσεις με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος. Οι διπλωματικές συμφωνίες με τις δύο αυτές χώρες για την οριοθέτηση ΑΟΖ παραμένουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπόδειγμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας σε ευρωπαϊκό φόρουμ για την ασφάλεια, επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη σε κάθε πρωτοβουλία ειρήνευσης. Όπως ανέφερε, μια άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία.