Μετά από συνεχείς αναβολές, που έφτασαν κοντά στις 8 ώρες, απελευθερώθηκαν τελικά από τη Χαμάς 17 όμηροι και βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ. Οι ισραηλινοί από την πλευρά τους αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Κυριακή (26/11/23) τους κρατούμενους Παλαιστινίους που θα απελευθερώσουν και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους θα φτάνει τους 39.
Πρόκειται για γυναίκες και εφήβους, κάτω των 19 ετών, όπως και στις περιπτώσεις των ομήρων που απελευθερώθηκαν, που ήταν όλοι γυναίκες και παιδιά.
Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς προβλέπει, τουλάχιστον στα χαρτιά 4ήμερη ανακωχή, την απελευθέρωση 50 ομήρων και την αποφυλάκιση 150 κρατουμένων.
Χθες η διαδιακασία εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς από τη μία η Χαμάς πίεζε για να περάσουν περισσότερα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ απαντούσε ότι είχε τηρήσει επακριβώς τα συμφωνηθέντα και όσο ο χρόνος κυλούσε ο IDF απειλούσε με διακοπή της εκεχειρίας και νέα χερσαία επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής.
Λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο του Ισραηλινού στρατού, ήρθε η σωτήρια παρέμβαση του Κατάρ και της Αιγύπτου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και γύρω στις 11 το βράδυ η Χαμάς παρέδωσε τελικά τους 17 ομήρους (13 Ισραηλινούς και 4 Ταϊλανδούς) στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό μεταφέροντάς τους στο Ισραήλ μέσω Ράφα.
Και αν το βράδυ του Σαββάτου μπορεί να πει κάποιος… τέλος καλό, όλα καλά, μετά από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρα, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τις επόμενες δύο ημέρες της εκεχειρίας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όπως ήρθαν τα πράγματα, η τελική συμφωνία του Σαββάτου αποτελεί μεγάλη επιτυχία κυρίως για το Κατάρ, αλλά και για την Αίγυτο, καθώς πλέον αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο καθ’ όλη την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.
Το έαν θα ισχύσει η εκεχειρία, εάν μπορεί να επεκταθεί για λίγες μέρες ακόμα ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι ή εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει άμεσα σε νέες χερσαίες επιχειρήσεις, μένει να φανεί από το πρωί της Κυριακής κιόλας. Ωστόσο, σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι μετά την ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων, ο IDF δεν θα περιοριστεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αλλά θα προχωρήσει και σε επέκταση του πολέμου και στα νότια της πόλης.
Το χρονικό του θρίλερ
Ήταν 4 το μεσημέρι όταν ξεκίνησε η διαδικασία απελευθέρωσης του δεύτερου γκρουπ των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Αντί όμως, να υπάρξει κινητοποίηση, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερούσε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες είχαν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι ήταν λιγότερα από τα μισά από όσα συμφώνησε το Ισραήλ.
Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωνε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 13 ή 14 όμηροι και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούσαν πλήρως την εκεχειρία.
Το τελεσίγραφο για την εκεχειρία
Ωστόσο, όσο το «θρίλερ» συνεχιζόταν επικρατούσε αγωνία όχι μόνο σχετικά με τον ακριβή αριθμό των Ισραηλινών που επρόκειτο να απελευθερωθούν, αλλά και για το πότε ακριβώς, αφού η Χαμάς ξαφνικά προέβαλε νέες απαιτήσεις και η διαδικασία «κόλλησε» εκ νέου.
Έτσι, μετά τη δίωρη καθυστέρηση και ενώ περίπου στις 6.30 το απόγευμα φάνηκε ότι τα αρχικά εμπόδια διαπραγμάτευσης για τον αριθμό ξεπεράστηκαν και η διαδικασία ανταλλαγής τέθηκε σε εφαρμογή, τελικά η Χαμάς προέβαλε νέες απαιτήσεις.
Από την πλευρά του ο IDF απέστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του δεύτερου γκρουπ των ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (25/11), τότε διακόπτεται η εκεχειρία και ξεκινούν εκ νέου οι εχθροπραξίες στη Γάζα.