Την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν – βάζοντας σε θέση μάχης αεροσκάφη, επιστρατεύοντας την αεράμυνά του και έχοντας συνεχή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή – υπάρτχει αυξανόμενη ανησυχία για μια από τις πιο κρίσιμες γραμμές άμυνάς του: ένας αραβικός συνασπισμός καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ που κατάφερε να αποκρούσει την τελευταία ιρανική επίθεση.
Όλα αυτά όταν πάλαι ποτέ μυστική συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαλύφθηκε τη νύχτα της 13ης Απριλίου, όταν βοήθησε το Ισραήλ να αναχαιτίσει τους περισσότερους από τους 300 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ιρανικά drones, στο πρώτο άμεσο χτύπημα από την Τεχεράνη μετά από δεκαετίες σκιώδους πολέμου με το εβραϊκό κράτος.
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ εξήρε τη συνεργασία, καθώς άνοιξε το δρόμο για «νέες ευκαιρίες συνεργασίας στη Μέση Ανατολή». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα για το πού βρίσκεται το Ισραήλ στην περιοχή έναντι του Ιράν».
Σχεδόν οκτώ εβδομάδες μετά, με το Ιράν να δεσμεύεται να απαντήσει δυναμικά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο περιφερειακ, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, ακόμη και με την αμερικανική υποστήριξη, τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως μια μαζική, συντονισμένη επίθεση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, παρά την πίεση της Ουάσιγκτον και τις εκκλήσεις των αρχηγών του στρατού του. Η δολοφονία του Χανίγια που ήταν και ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς, εξόργισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους και τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε κρίσιμο στάδιο.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τον ρόλο του στη δολοφονία επισήμως, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε την εμπλοκή του στους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί στο Τελ Αβίβ με κατευθυνόμενους πυραύλους, σύμφωνα με τον Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ που είναι τώρα ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.
Το χειρότερο σενάριο, είπε, θα ήταν μια πολυμέτωπη επίθεση από άλλους πληρεξούσιους του Ιράν, σχεδιασμένη για να «αμφισβητήσει τα όρια των συστημάτων του Ισραήλ, τα οποία μπορούν να υπερνικηθούν… και τα οποία, όπως φάνηκε τον Απρίλιο, βασίζονται κατά πολύ στον περιφερειακό συνασπισμό».
Ο Γκουζάνσκι είπε ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι το χτύπημα σε αμάχους είναι κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε μια ισχυρή ανταπάντηση.