Νέο μοντέλο ρυθμίσεων για χρέη: Στο τραπέζι η εξατομίκευση με αυστηρά κριτήρια

ofiles

Advertisement

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών, το οποίο αφορά όχι μόνο χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά πιθανότατα και την εφορία. Ο στόχος είναι η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών είσπραξης, μέσα από ρεαλιστικές και προσωποποιημένες λύσεις, που θα στηρίζονται όμως σε αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα.

Το προτεινόμενο πλαίσιο διαμορφώνεται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:

Αφενός, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, που ήδη λειτουργεί ως εργαλείο για φυσικά και νομικά πρόσωπα που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση· αφετέρου, την ανάλυση του προφίλ των οφειλετών από ιδιωτικές εταιρείες που θα συνεργάζονται με το κράτος.

Ήδη, με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε, προβλέπεται ότι από το τέλος του 2025 η διαχείριση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα μπορεί να ανατίθεται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αυτά τα σχήματα δεν θα λειτουργούν αυτόνομα, αλλά θα υποστηρίζουν επιχειρησιακά τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, αναλύοντας δεδομένα και προτείνοντας βιώσιμες ρυθμίσεις.

Τι περιλαμβάνει ο ρόλος των ιδιωτών

 Οι εταιρείες που θα αναλάβουν αυτό το έργο, ήδη προχωρούν σε:

  • Ανάλυση των αρχείων οφειλετών

  • Διάκριση εισπράξιμων και μη εισπράξιμων χρεών

  • Αξιολόγηση της οικονομικής δυνατότητας κάθε οφειλέτη, με βάση εργαλεία και μηχανισμούς που αποτυπώνουν την εισοδηματική και περιουσιακή του εικόνα

Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, οι εταιρείες θα μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένα μοντέλα ρύθμισης, τα οποία όμως δεν θα στηρίζονται σε υποκειμενικές αποφάσεις, αλλά σε αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, το κράτος προσανατολίζεται στη δημιουργία κλιμακίων, βάσει δηλωθέντος εισοδήματος, ιδιοκτησίας ακινήτων και οικογενειακής κατάστασης. Όσο περισσότερα τα τεκμηριωμένα δεδομένα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να προταθεί ένα δίκαιο και εφαρμόσιμο σχέδιο ρύθμισης.

Συνδυασμός με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Αυτή η προσέγγιση δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία· έρχεται να τον συμπληρώσει. Στη νέα πλατφόρμα που άνοιξε στις 30 Απριλίου, οι οφειλέτες μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να ρυθμίσουν έως και 240 δόσεις για χρέη προς εφορία και ταμεία, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα μερικής ή ολικής διαγραφής προσαυξήσεων, και υπό προϋποθέσεις, κούρεμα και της βασικής οφειλής.

Τι θα ισχύσει για τις μικρότερες οφειλές

Η νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται για τον ΕΦΚΑ δεν θα αφορά μόνο μεγάλες οφειλές. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η ένταξη και μικρότερων ποσών (κάτω των 10.000 ευρώ), προκειμένου να δοθεί ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικροοφειλέτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορεί να προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 100%, με την προϋπόθεση της εξόφλησης της βασικής οφειλής.

Όπως τονίζουν στελέχη που συμμετέχουν στον σχεδιασμό, το νέο σχήμα θα ευνοεί κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς οι εργοδότες, παρότι μπορεί να χρωστούν στα ταμεία, καλύπτονται έμμεσα από το κράτος που εξασφαλίζει τις παροχές των εργαζομένων τους.

Το κράτος δεν επιθυμεί να επιβαρύνεται διπλά, αφενός με τη διαγραφή προσαυξήσεων εργοδοτών, και αφετέρου με τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως της συνέπειας των εργοδοτών τους.

Στο ίδιο μοντέλο και η ΑΑΔΕ

Η εμπειρία από τη διαχείριση των ασφαλιστικών οφειλών αναμένεται να επεκταθεί και στην εφορία. Όπως αποκαλύπτει το newsit.gr, η ΑΑΔΕ εξετάζει την ένταξή της στο ίδιο πλαίσιο, με περισσότερες από 24–48 δόσεις, αλλά πάντα με τεκμηριωμένα και αντικειμενικά κριτήρια.

Στόχος είναι ένα ενιαίο και ευέλικτο μοντέλο διαχείρισης οφειλών, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, χωρίς να εξαιρεί κανέναν, αλλά ούτε να επιβραβεύει τη στρατηγική αθέτηση.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement