Πόλεμος Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ οτι εμποδίζει την απελευθέρωση των ομήρων–Κίνδυνος χολέρας στην περιοχή

2023 11 02T080833Z 1884706584 RC2T44AD6TLT RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS

Advertisement

Σε νέους αδιάκριτους βομβαρδισμούς στη Γάζα προχώρησε το Ισραήλ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που συνέχισε τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 10.300 είναι οι νεκροί στον ένα μήνα φρίκης μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.237.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δέχεται τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις και έχει αποκόψει την πόλη της Γάζας από το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.

Τουλάχιστον 320 άτομα πέρασαν σήμερα από τη Ράφα

Τουλάχιστον 320 Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας εισήλθαν σήμερα στην Αίγυπτο από τη Γάζα, μετά το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται αιγυπτιακές πηγές.

Το συνοριακό πέρασμα έκλεισε το Σάββατο και την Κυριακή μετά από ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρο που κατευθυνόταν προς τη Ράφα. Άνοιξε και πάλι τη Δευτέρα με περιορισμένο αριθμό διερχόμενων ατόμων, σύμφωνα με το Reuters.

Από αυτούς που πέρασαν στην Αίγυπτο σήμερα, μόνο τέσσερις ήταν τραυματίες  που θα λάβουν θεραπεία στην Αίγυπτο, δήλωσε ιατρική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν επιβεβαιώνουν οι Παλαιστίνιοι την επίθεση στον Αμπάς

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και δημοσιεύτηκε από τουρκικά ΜΜΕ, ως επίθεση ενόπλων κατά του Μαχμούντ Αμπάς, φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνεται από τις παλαιστινιακές αρχές.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με το Spectator Index, διέψευσε τις αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Αμπάς.

Κίνδυνος εξάπλωσης χολέρας στη Γάζα – 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα σε καταφύγιο του ΟΗΕ

Οι συνθήκες στη Γάζα είναι απάνθρωπες και επιδεινώνονται καθημερινά, αναφέρει το UNRWA του ΟΗΕ, με την έλλειψη πόσιμου νερού να αυξάνει τους φόβους για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας υπέφεραν από χρόνια έλλειψη νερού και ένα ευάλωτο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Πλέον και αφού το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το σύστημα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αυξάνονται και οι φόβοι ότι η αφυδάτωση και οι υδατογενείς ασθένειες θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει 10.328 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και 4.237 παιδιά.

Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο στον ήδη πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, έχει κάνει δεκάδες ανθρώπους να μένουν μαζί σε ελάχιστα τετραγωνικά, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι συνθήκες στα καταφύγια της Γάζας είναι απάνθρωπες και επιδεινώνονται καθημερινά, αναφέρει το γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σύμφωνα με τη UNRWA, ένα παράδειγμα των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν είναι το εκπαιδευτικό κέντρο στο Χαν Γιουνίς, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στο κέντρο, ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από δύο τετραγωνικά μέτρα και τουλάχιστον 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μιας σειράς διαρροϊκών και δερματικών ασθενειών»

Οι επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο από τους συνεχείς και ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών. Οι περισσότεροι από τους 65 σταθμούς άντλησης λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam, ανεπεξέργαστα λύματα διοχετεύονται πλέον στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν επίσης σε ορισμένους δρόμους μαζί με πτώματα που περιμένουν να ταφούν.

Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι δήμοι δεν μπορούν να αντλήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές λόγω της έλλειψης ρεύματος. Ορισμένοι άνθρωποι στη Γάζα βασίζονται στο αλμυρό νερό της βρύσης από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα του θύλακα, ο οποίος είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό, ή έχουν καταφύγει στην κατανάλωση θαλασσινού νερού, ενώ άλλοι αναγκάζονται να πίνουν από αγροτικές γεωτρήσεις.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μιας σειράς διαρροϊκών και δερματικών ασθενειών», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Ο Μάθιου Τράσκοτ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής στην Oxfam, δήλωσε ότι ένιωσε απογοήτευση στην ιδέα ότι ασθένειες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ενώ το νερό και τα φάρμακα συσσωρεύονται λίγα χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα, αναφερόμενος στις δυσκολίες να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα, το μόνο πέρασμα για είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά από την Αίγυπτο.

Ουρά για λίγο πόσιμο νερό στη Γάζα

«Η χολέρα είναι μόνο μία από τις πολλές ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό και μπορούν να εξαπλωθούν – αν μπορέσουμε να φέρουμε βοήθεια, πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά προειδοποίησε πως «δεν μπορείς να παρέχεις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εκεί όπου εξακολουθούν να πέφτουν βόμβες».

97 νεκροί από χολέρα σε Συρία και Λίβανο το 2022

Το 2022, η χολέρα εξαπλώθηκε στη Συρία και τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 97 ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί επιδημία στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και δεκαετίες, «είναι πιθανό να έχει μεταφερθεί το βακτήριο και οι συνθήκες να είναι τώρα ώριμες για την εξάπλωσή του», δήλωσε ακόμα ο Μπρέναν.

Για οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση, «η παροχή βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι πρέπει να αναγάγουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να πάμε, αλλά πρέπει να μας δοθεί ανεμπόδιστη, ασφαλής και προστατευμένη διέλευση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Τρία λίτρα νερό ανά άτομο για τις καθημερινές τους ανάγκες

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σήμερα στη Γάζα διατίθενται μόνο τρία λίτρα νερό την ημέρα ανά άτομο για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, όπως πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καζανάκι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 50-100 λίτρα νερό την ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να καλύψει ένα άτομο τις βασικές ανάγκες για την υγεία του.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ υπολογίζει τη μέση ημερήσια κατανομή στη Γάζα σε μόλις τρία λίτρα για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν πόσιμο νερό και υγιεινή.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement