Η τελευταία σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρσοβία αποκάλυψε τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα, ενόψει των προκλήσεων από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις για ανάγκη κοινής γραμμής, το κλίμα στις κλειστές συναντήσεις ήταν τεταμένο. Ανάμεσα σε στρατηγικές συζητήσεις και γεύματα με πάπια και καπνιστό ζαμπόν, η αγωνία για τις ατομικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ήταν έκδηλη. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χρειάστηκε να παρέμβει, καλώντας σε περισσότερη πειθαρχία και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πρώτες διαφωνίες στη σκιά της Ουκρανίας
Η σύνοδος στο Πολωνικό Στρατιωτικό Μουσείο, με φόντο τις πανοπλίες και τα άρματα μάχης, υπενθύμισε τη γεωπολιτική ένταση της εποχής. Εκεί, οι διαφωνίες ήρθαν στην επιφάνεια: ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε την ιδέα επιβολής φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις αντέτεινε ότι η Ευρώπη δεν έχει επαρκείς εναλλακτικές λύσεις και πρέπει να κινηθεί προσεκτικά.
Ο Τραμπ και το νέο τοπίο στο εμπόριο
Η Ε.Ε. παραμένει ανήσυχη μετά τις απειλές του Τραμπ για δασμούς έως και 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, που προσωρινά περιορίστηκαν σε 10% αλλά εξακολουθούν να πλήττουν βασικούς τομείς όπως τα αυτοκίνητα, το αλουμίνιο και ο χάλυβας.
Η σκληρή ρητορική του Αμερικανού προέδρου και του επιτελείου του, όπως και οι στενές σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Τραμπ και τον Έλον Μασκ, προκαλούν φόβους διάσπασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η επίσκεψη Μελόνι έγινε σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, ωστόσο ο κίνδυνος των διμερών συμφωνιών παραμένει ορατός.
“Παράθυρο ευκαιρίας” για διαπραγμάτευση
Παρά τις δυσκολίες, ο επικεφαλής του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί την 90ήμερη αναστολή των δασμών ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, κάλεσε για προετοιμασία ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα καταστήσει την Ε.Ε. πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να αποφύγουμε έναν κόσμο χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού», προειδοποίησε, κλείνοντας με το μήνυμα ότι η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο όπλο της Ευρώπης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.