Λίγες μόνο ώρες μετά τις πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ρωσικά πλήγματα έπληξαν ξανά την Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι η ειρήνη παραμένει μακρινός στόχος. Παρά τη διεξαγωγή των συνομιλιών, οι δύο πλευρές αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, ενώ η ελπίδα για εκεχειρία απομακρύνεται.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εξωπραγματικές απαιτήσεις. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Μόσχα θέτει αυστηρούς όρους: αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τέσσερις κρίσιμες περιοχές, διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, καθώς και ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι φέρεται να μετέφεραν τα αιτήματα προφορικά, χωρίς επίσημα έγγραφα.
Αν και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για εκεχειρία 30 ημερών, όπως ζητούσε το Κίεβο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, στην ανταλλαγή ιδεών για ειρηνευτικό σχέδιο και στην πιθανότητα συνάντησης κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν προηγηθούν συγκεκριμένες συμφωνίες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με παρέμβαση, δηλώνοντας πως μπορεί ο ίδιος να φέρει λύση μέσω προσωπικής συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο. «Έχω καλή σχέση με τον Πούτιν», είπε, προτείνοντας να προγραμματιστεί απευθείας συνάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε πως πριν από οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, αμφισβήτησε έμμεσα τη νομιμότητα του Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία δεν έχει προχωρήσει σε νέες εκλογές λόγω του στρατιωτικού νόμου.
Την ίδια ώρα, ρωσικό drone έπληξε λεωφορείο με πολίτες κοντά στο Σούμι, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα. Η ουκρανική διοίκηση χαρακτήρισε την επίθεση κυνική και δημοσίευσε φωτογραφίες του κατεστραμμένου οχήματος.
Η κρίση παραμένει αμείωτη και η διπλωματία δείχνει αδύναμη μπροστά στη συνέχιση των εχθροπραξιών.