Η υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη εξακολουθεί να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης αναφορικά με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, ιδίως για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη ίσης μεταχείρισης όλων έναντι της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «οι πολιτικοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους πολίτες και οφείλουν να δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή». Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση ζητά ξεκάθαρα τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε την ανάγκη σοβαρότητας στη διαχείριση της υπόθεσης: «Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι μια πληγή για όλους. Η διερεύνησή του δεν μπορεί να γίνεται με τηλεοπτικούς όρους. Η δικογραφία έχει φτάσει στα κόμματα, είναι ογκώδης και απαιτεί μελέτη. Η ΝΔ θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα και σαφήνεια, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της δικογραφίας, ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά συγκάλυψης. Αν πρόσωπα που υπηρετούσαν κάτω από τον υπουργό παραπέμπονται για κακουργήματα, τότε είναι εύλογο να εξεταστεί αντίστοιχα και η θέση του υπουργού». Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως όσοι έχουν ευθύνη πρέπει να λογοδοτήσουν, χωρίς πολιτικά παιχνίδια.
Σκληρή είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Καραμέρο να επισημαίνει τη σοβαρότητα των ποινικών διατάξεων που ενδέχεται να εμπλέκονται: «Η έκθεση σε κίνδυνο ζωής, η παραβίαση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, η παράβαση καθήκοντος – όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν εις βάθος και με σοβαρότητα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα ή θα συγκαλύψει ευθύνες με νέες μεθοδεύσεις».
Το ΚΚΕ εκφράζει ξεκάθαρη υποστήριξη στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να δηλώνει: «Η Επιτροπή πρέπει να επιτελέσει ουσιαστικό έργο και να αποφευχθούν φιάσκα, όπως αυτό της υπόθεσης Τριαντόπουλου, όπου υπήρξαν εικονικές διαδικασίες και προσχηματικές παραπομπές».
Σε υψηλούς τόνους κινείται και η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «προκλητικά ψεύδη» και προσπάθεια συγκάλυψης, ελάχιστες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την υπερφορολόγηση των πολιτών.
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στον εργαζόμενο και συνδικαλιστή Γιάννη Γενιδούνια. Κατηγόρησε την Hellenic Train και την κυβέρνηση για «κραυγαλέα εργοδοτική τρομοκρατία» και επιχείρηση φίμωσης φωνών που ενοχλούν.
Καθώς η μελέτη της δικογραφίας συνεχίζεται από τα κόμματα, αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα η πολιτική σύγκρουση γύρω από την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση θα αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις.