Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ταυρίνης μπορεί να ενισχύει την επιθετικότητα της λευχαιμίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το φυσικό αυτό αμινοξύ, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής, τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα του μυελού των οστών, κάνοντάς τα πιο ενεργά και δύσκολα στην αντιμετώπιση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι ορισμένα υγιή κύτταρα του μυελού παράγουν ταυρίνη, την οποία μεταφέρουν μέσω του γονιδίου SLC6A6 στα λευχαιμικά κύτταρα. Η ταυρίνη ενεργοποιεί τη διαδικασία της γλυκόλυσης – έναν μηχανισμό παραγωγής ενέργειας – και δίνει στα καρκινικά κύτταρα «καύσιμο» για πιο γρήγορη ανάπτυξη.
Παρότι η ταυρίνη συμβάλλει στη ρύθμιση της φλεγμονής, της καρδιακής λειτουργίας και της εγρήγορσης, η νέα μελέτη αναδεικνύει μια σκοτεινή πλευρά της. Η ερευνήτρια δρ. Jeevisha Bajaj τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί πώς η πρόσληψη ταυρίνης επηρεάζει τους ασθενείς με λευχαιμία και πρότεινε να διερευνηθούν τρόποι αποκλεισμού της πρόσβασής της στα καρκινικά κύτταρα.
Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η ταυρίνη έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε ασθενείς με λευχαιμία που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να μειώσει παρενέργειες. Πλέον, οι ειδικοί καλούν σε επανεξέταση αυτής της πρακτικής.
Παράλληλα, οι ερευνητές μελετούν αν η ταυρίνη μπορεί να επηρεάζει και άλλες μορφές καρκίνου. Εξετάζουν, για παράδειγμα, την επίδρασή της στο εντερικό μικροβίωμα και τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο, μέσω βακτηρίων που παράγουν υδρόθειο.
Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ιστορικό αιματολογικών καρκίνων. Η υπερκατανάλωση ταυρίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, ζάλη ή και πιο σοβαρές συνέπειες.