Μία σειρά από ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επιφέρουν οι μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με φόντο την συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών.
Έως τώρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη σε 162 πόλεις στην Ελλάδα και 48 πόλεις του εξωτερικού. Στον διαδραστικό χάρτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, κάθε ημέρα προστίθενται και νέες πόλεις που διοργανώνουν συγκεντρώσεις, με τον μέχρι τώρα συνολικό αριθμό να έχει ξεπεράσει ήδη την πρωτοφανή κινητοποίηση της 26ης Ιανουαρίου.
Μάλιστα δεν αποκλείεται η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας να σπάσει κάθε ρεκόρ, μετατρεπόμενη στην μεγαλύτερη ιστορικά κινητοποίηση των τελευταίων ετών. Γεγονός που δεν αποκλείεται σε πολιτικό επίπεδο να φέρει μία σειρά από εξελίξεις.
Ήδη το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει χτυπήσει ”κόκκινο”. Το Μαξίμου βρίσκεται σε μία διαρκή κόντρα, κυρίως με τη Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα με την Χαριλάου Τρικούπη αλλά και την Κουμουνδούρου.
”Λάδι” στην φωτιά έριξε και το τραγικό τέλος της υπόθεσης εξαφάνισης του Βασίλη Καλογήρου. Ο 39χρονος γιος της εισαγγελέως, Σοφίας Καλογήρου, εντοπίστηκε νεκρός έπειτα από 1,5 μήνα ερευνών, με κόμματα της αντιπολίτευσης να μην διστάζουν να συνδέσουν τον θάνατο του με την υπόθεση των Τεμπών, εγκαλώντας την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου έχει στραμμένη την προσοχή της στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις της Παρασκευής, τις οποίες και θα ”ζυγίσει” το ακριβώς επόμενο διάστημα. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται δέκτης μίας σειράς προτάσεων από τους στενούς του συνεργάτες. Εισηγήσεις που μεταξύ τους διαφέρουν αρκετά.
Ήδη στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός διαθέτει το χαρτί του ανασχηματισμού. Πρόκειται για μια σειρά από δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με προσθέσεις και αφαιρέσεις που θα αποδεικνύουν την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ”στρίψει” το τιμόνι προς τα δεξιά.
Ωστόσο δεν λείπουν και εκείνες οι προτάσεις που καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ”τινάξει” τη μπάνκα στον αέρα και προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες. Το συγκεκριμένο σενάριο βασίζεται στον συλλογισμό εκείνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση – με αφορμή την ακραία πολιτική πόλωση, την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση, και τις λαϊκές κινητοποιήσεις – θα αναζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της από τους πολίτες.
Με αυτό το τρόπο ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα υπόλοιπα κόμματα να ”ξαναμετρηθούν” ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο η κοινωνία στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση, έπειτα από τον διάλογο που έχει ανοίξει περί ”συγκάλυψης” για την τραγωδία στα Τέμπη.
Η εν λόγω εισήγηση για πρόωρες εκλογές βασίζεται εν πολλοίς στα ποιοτικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εκεί όπου η ΝΔ, παρά το γεγονός πως οι πολίτες κρίνουν λανθασμένους τους χειρισμούς της για τη τραγωδία, συνεχίζει να απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής δίχως πολλές απώλειες στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου.
Αντιθέτως, συρρικνωμένη παρουσιάζεται η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήδη να βρίσκεται σε δυσχερή θέση εντός του κόμματος του, καθώς τα γκάλοπ παρουσιάζουν την εικόνα ενός κόμματος ανήμπορου να πλησιάσει έστω και λίγο την ΝΔ.
Σε περίπτωση λοιπόν που στις κάλπες επιβεβαιωθεί η εικόνα που παρουσιάζεται στις τελευταίες έρευνες των δημοσκοπικών εταιριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως θα έχει επιτύχει την ”εξουδετέρωση” των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ ταυτοχρόνως θα έχει λάβει από τους πολίτες νέα ψήφο εμπιστοσύνης, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το επιχείρημα του ”απονομιμοποιημένου” πρωθυπουργού.