Ένταση Ελλάδας–Λιβύης για τις έρευνες νότια της Κρήτης – Απαντά η Αθήνα, αντιδρούν τα κόμματα

έρευνες νότια της Κρήτης

Advertisement

Διπλωματική αντιπαράθεση έχει προκληθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη, με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νοτίως της Κρήτης. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους διαλόγου. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να μεταβεί σύντομα στη Λιβύη.

Αφορμή για την ένταση στάθηκε η αντίδραση της Τρίπολης στην επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά για άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τη Λιβύη, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν «διαφιλονικούμενες» θαλάσσιες ζώνες και οι έρευνες συνιστούν «παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Η Αθήνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς ως αβάσιμους, ενώ από την πλευρά της, η Λιβύη ζητά νομική συμφωνία πριν από κάθε σχετική δραστηριότητα και καλεί σε διάλογο με στόχο «ισόρροπες λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ενημέρωση των κομμάτων, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των σχέσεων με τη Λιβύη, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής και απαίτησε διπλωματική πίεση σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα.

Το διπλωματικό επεισόδιο αναδεικνύει τις εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη ενεργής και συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement