Αναθεώρηση των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο: Πιέσεις και νέοι στόχοι για τις ευρωπαϊκές χώρες

Advertisement

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το φθινόπωρο στον τομέα της άμυνας, καθώς διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο μίνι-αναθεώρησης των στόχων δαπανών που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (24–25 Ιουνίου 2025).

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035. Η Γερμανία μάλιστα έχει θέσει ως πρώτο στόχο το 2029, επιδιώκοντας να ηγηθεί της προσπάθειας. Ανάλογες υποχρεώσεις καλείται να αναλάβει και η Ελλάδα.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της Γερμανίας εκφράζονται ήδη σοβαρές ανησυχίες πως οι απαιτήσεις μπορεί να ενταθούν. Όλα δείχνουν πως η επικείμενη δημοσίευση της νέας «Επισκόπησης της Παγκόσμιας Στάσης» (Global Posture Review) από τις ΗΠΑ, ίσως επιφέρει νέες πιέσεις για ταχύτερη υλοποίηση ή ακόμα μεγαλύτερους στόχους.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής και Ασφαλείας (SWP – Berlin), σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ζητήσει επιπλέον δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, η υποχρέωση αμοιβαίας άμυνας, και η ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων τίθενται ξανά στο επίκεντρο.

Καθώς οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί για το 2026 πλησιάζουν στην τελική ευθεία, η ενδεχόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών ενδέχεται να ανατρέψει τους εθνικούς σχεδιασμούς – και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement