Η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν είχε δεχθεί επικρίσεις και ειρωνικά σχόλια για τις προσπάθειές της στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, φαίνεται πως πλέον έχει περάσει σε μια νέα φάση, με σημαντικές εξελίξεις τόσο στον ενεργειακό όσο και στον γεωπολιτικό χάρτη. Οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στο παρελθόν, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, είχε προχωρήσει σε γεωτρήσεις που δεν απέδωσαν ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά τα μεγάλα ποσά που είχαν επενδυθεί σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, οι συνθήκες φαίνεται πως έχουν αλλάξει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοίτασμα Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο σήμερα αποδίδει 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Η ανακάλυψή του έγινε πριν από πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιμονής της Άγκυρας στον τομέα αυτό.
Επιπλέον, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε φέτος την ανεύρεση νέου κοιτάσματος στη γεώτρηση Goktepe-3, το οποίο περιέχει αποθέματα ύψους 75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, αυτά επαρκούν για να καλύψουν την κατανάλωση της χώρας για περίπου τρίαμισι χρόνια.
Στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2026, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Αν επιτευχθεί, αυτό θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγωγές ενέργειας και θα της προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στη διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.