Με φόντο την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης προς τον ΟΗΕ και το διαρκώς αμφισβητούμενο από την Ελλάδα τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προετοιμάζει επίσκεψη στη δυτική Λιβύη, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στη Βεγγάζη και η συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρό άνδρα της ανατολικής πλευράς της χώρας.
Η Λιβύη παραμένει πεδίο έντονης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τις δύο πλευρές –δυτική και ανατολική– να λειτουργούν με σχετική αυτονομία και διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις. Η Ελλάδα καλείται να κινηθεί διπλωματικά ανάμεσά τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων με αμφότερες τις πλευρές.
Στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα ΥΠΕΞ βρίσκεται το κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Η ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η κυβέρνηση της Τρίπολης στον ΟΗΕ επανέφερε την τουρκολιβυκή γραμμή, αμφισβητώντας τη μέση γραμμή που υποστηρίζει η Ελλάδα και χαρακτηρίζοντας ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές» τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Η ελληνική πλευρά απάντησε με σαφήνεια, απορρίπτοντας κάθε πράξη που βασίζεται σε άκυρες ή ανυπόστατες συμφωνίες χωρίς νομικό έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η απάντηση της Αθήνας θα είναι «αποτελεσματική, ορισμένη και συγκεκριμένη».
Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι ακόμη και η ίδια η διακοίνωση της Τρίπολης περιλαμβάνει επίκληση στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ, στοιχείο που ερμηνεύεται ως δίαυλος πιθανής επαναπροσέγγισης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βεγγάζη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε στον στρατάρχη Χαφτάρ τη δημιουργία τεχνοκρατικών ομάδων για τη συζήτηση της οριοθέτησης ΑΟΖ, με ανάλογη πρόθεση να τεθεί και στη δυτική Λιβύη. Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η μόνη αποδεκτή βάση διαλόγου είναι το Διεθνές Δίκαιο και πως κάθε μονομερής ενέργεια ενισχύει την αστάθεια.
Η επίσημη ελληνική απάντηση προς τον ΟΗΕ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται και η επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες αποτροπής της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου και από την Ανατολική Λιβύη, ώστε να αποφευχθεί η παγίωσή του σε θεσμικό επίπεδο.
Η Αθήνα προσεγγίζει τη λιβυκή κρίση με ψυχραιμία και διπλωματική εγρήγορση, κρατώντας ανοικτά όλα τα κανάλια, χωρίς να υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της για την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας.