7 Συνήθειες Αυτοφροντίδας!

Aυτοφροντίδα 1

Advertisement

Aυτοφροντίδα

Μία λέξη που έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια.

Τί σημαίνει τελικά πέρα από το προφανές;

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θεωρούν ότι όταν μιλάμε για αυτοφροντίδα αναφερόμαστε στην εικόνα μόνο. Εννοείται πως το να φροντίζουμε την εικόνα μας είναι κομμάτι της αυτοφροντίδας, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό.

Ας δούμε 7 τρόπους ή αλλιώς 7 συνήθειες που σχετίζονται με την φροντίδα εαυτού.

Τί κάνει κάποιος που φροντίζει τον εαυτό του;

 

  1. Φροντίζει φυσικά την εικόνα του.

Eίναι καθαρός, φοράει ρούχα φρεσκοπλυμένα, καθαρά και μυρωδάτα. Είναι χτενισμένος, έχει καθαρά περιποιημένα νύχια, μυρίζει όμορφα.

Αυτά είναι τα βασικά.

Έπειτα μπορεί να προστεθεί οτιδήποτε αρέσει στον καθένα ως προς την εικόνα του. Το κομμωτήριο, το μανικιούρπεντικιούρ, το μακιγιάζ, το ξύρισμα, η αποτρίχωση, τα αξεσουάρ, τα καινούργια ρούχα, όλα έχουν να κάνουν με την εικόνα μας και αποτελούν τρόπους αυτοφροντίδας.

  1. Φροντίζει τί καταναλώνει και με ποιο τρόπο.

Κατανάλωση φαγητού κυριολεκτικά: Θρεπτικά γεύματα, συχνά γεύματα (όχι νηστικός όλη μέρα και φουλ φαγητό το βράδυ), γεύματα με υλικά της εποχής (εάν είναι εφικτό βιολογικά), ένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στην καθημερινότητα με εξαίρεση τις περιπτώσεις αλλεργιών ή δυσανεξίας.

Κατανάλωση φαγητού μεταφορικά: Επιλέγει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται (αν θα είναι οι εφημερίδες, οι εκπομπές, το διαδίκτυο, η γειτονιά), ποιους ακολουθεί στα social, με ποιους κάνει παρέα, ποιους θαυμάζει. Επιλέγει τους τρόπους διασκέδασής του. Επιλέγει συνειδητά να αποφεύγει τα τοξικά περιβάλλοντα.

Εξασκείται στην παρατήρηση εαυτού. Πώς εκμεταλλεύεται τα κενά του; Για παράδειγμα στο μετρό, το αυτοκίνητο ή σε μία ουρά, επιλέγει να παίξει παιχνίδια στο κινητό ή να ακούσει ένα podcast; Πώς μιλάει και πώς συμπεριφέρεται; Για παράδειγμα θα επιλέξει την ευγένεια ή την αγένεια;

Για να μην κουράσω με άπειρα παραδείγματα, η κατανάλωση φαγητού με τη μεταφορική της έννοια έχει ως στόχο (για τον άνθρωπο που φροντίζει τον εαυτό του), επιλογές που τον βελτιώνουν και που τον εξελίσσουν καθημερινά. 

  1. Φροντίζει να δημιουργεί το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται:

Αυτό σημαίνει πως δεν περιμένει να περισσέψει χρόνος για τα πράγματα που επιθυμεί να κάνει, αλλά δημιουργεί αυτό το χρόνο πάλι συνειδητά, ώστε να μπορεί να αποσυμπιέζεται, να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει πράγματα και καταστάσεις με ουσία και νόημα για τον ίδιο.

Παράδειγμα: δημιουργεί χρόνο για εκείνο το τηλεφώνημα στον κολλητό χωρίς περιορισμό στη διάρκειατης κλήσης, ώστε να επικοινωνήσει και να συνδεθεί ουσιαστικά,

  1. Φροντίζει να αντικαταστήσει/ανταλλάξει συνήθειες  που δεν τον ωφελούν με άλλες καλύτερες:
    • Ανταλλάσσει τη ΜΟΝΙΜΗ γκρίνια με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συνειδητοποίηση όσων έχει στη ζωή του.
    • Ανταλλάσσει τα 5ωρα στο κινητό με ύπνο πιο νωρίς
    • Ανταλλάσσει τους 5 καφέδες την ημέρα με 3 και έναν χυμό για αρχή και χτίζει σταδιακά την αλλαγή

 

  1. Φροντίζει να δουλεύει με την εξέλιξή του με όποιον τρόπο μπορεί κάθε φορά:

Σεμινάρια, εκμάθηση μίας νέας δεξιότητας, coaching, ψυχοθεραπεία, webinars, ομάδες αυτό βελτίωσης…

Υπάρχουν τόσα πράγματα διαθέσιμα καιμάλιστα ΔΩΡΕΑΝ που η δικαιολογία της έλλειψης budget είναι απλώς δικαιολογία!

  1. Φροντίζει να σταματήσει την επίρριψη ευθυνών και αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των λόγων και των πράξεών του στο βαθμό που μπορεί σύμφωνα και με τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν τη δεδομένη στιγμή,
  2. Φροντίζει να θέτει τα όριά του χωρίς να απολογείται γι΄αυτό.

Ας δούμε κάποια καθημερινά παραδείγματα:

    • Δεν θα έρθουμε και αυτή την Κυριακή για φαγητό. Θα έρθω εγώ να σε δω την Τετάρτη.
    • Θέλω πολύ να σε βοηθήσω τις 3 μέρες της μετακόμισης, μπορώ να έρθω την πρώτη μέρα και να μείνω όσο χρειαστεί.
    • Θέλω να ετοιμάσω την παρουσίασή μου με καθαρό μυαλό, οπότε σήμερα δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα.
    • Δεν μπορώ να σου δώσω το αυτοκίνητο σήμερα πριν από τις 9 το βράδυ. Αύριο μπορείς να το έχεις από το πρωί.

 

Aυτοφροντίδα 2

 

Αν τα παραπάνω σε κάνουν να αισθάνεσαι πως μία τέτοια συμπεριφορά είναι εγωκεντρική, διάβασε τις παρακάτω φράσεις:

ΑΓΑΠΑΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ και ακριβώς γι’ αυτό με φροντίζω, για να μπορώ έπειτα να φροντίσω και τα υπόλοιπα μέλη με μία διάθεση ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, όχι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ.

ΑΓΑΠΑΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ και γι’ αυτό θα ρυθμίσω με τέτοιο τρόπο τα meetings μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορώ να αποδώσω καλύτερα και να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να συμβεί αυτό, χρειάζομαι διαλλείματα.

ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ και γι’ αυτό θέλω όταν τον συναντώ να μπορώ να τον απολαύσω. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζω να είμαι όσο το δυνατό πιο ξεκούραστη.

ΑΓΑΠΑΩ το παιδί μου και γι’ αυτό θέλω όταν περνάω χρόνο μαζί του να είμαι 100% εκεί. Θέλω τη μισή ώρα που του υποσχέθηκα να του διαβάσω το αγαπημένο του παραμύθι, να μην διακόπτω κάθε 5 λεπτά επειδή χτυπάει το τηλέφωνό μου! Αυτό σημαίνει ότι κλείνω το τηλέφωνο!

Ελπίζω με αυτά τα παραδείγματα να ξεκαθάρισε λίγο η έννοια της αυτοφροντίδας και να σε βοήθησαν ώστε να εντάξεις από σήμερα κάποιες πράξεις αυτοφροντίδας στην καθημερινότητά σου.

Και αν ακόμα δεν ξέρεις πώς, ξεκίνα με το να σε παρατηρείς, να σε διορθώνεις, να δοκιμάζεις, να αλλάζεις, να τολμάς, να νοιάζεσαι, ναακούς, να αγαπάς, να συγχωρείς και να φροντίζεις το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σου. Εσένα!

Μέχρι να τα ξαναπούμε να θυμάσαι πως η ζωή είναι ένα δώρο που σου αξίζει να απολαμβάνεις!

 

Χαρά Καλουμενίδη – Changing Perspective Coach – www.charakaloumenidi.gr

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement