Κίνα: Πεινάς; Μπορείς να φας… τηγανητές πέτρες!

Advertisement

To αποκαλούν «το πιο σκληρό φαγητό του κόσμου» και μοιάζει με μια παραδοσιακή κινεζική τηγανιά, με τη διαφορά ότι το βασικό συστατικό του είναι… πέτρες.

Πώς τρώγεται; Θα πρέπει να ρουφήξεις τις μικρές πέτρες για να απολαύσεις την πλούσια και πικάντικη γεύση του πιάτου, το οποίο προέρχεται από την ανατολική κινεζική επαρχία Χουμπέι. Στη συνέχεια τις φτύνεις – εξ ου και το όνομα του πιάτου: suodiu, που σημαίνει «ρούφα και πέτα».

Οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει τον τελευταίο καιρό με βίντεο από χρήστες που δοκιμάζουν το suodiu, ή δείχνουν πώς οι πωλητές του δρόμου μαγειρεύουν το ασυνήθιστο street food.

Οι πωλητές ρίχνουν λάδι πιπεριάς τσίλι πάνω σε βότσαλα που τσιγαρίζονται σε τηγάνι τεπανγιάκι, περιχύνουν σάλτσα σκόρδου και στη συνέχεια τα τηγανίζουν όλα μαζί με ένα μείγμα από σκελίδες σκόρδου και πιπεριές σε κύβους.

Το suodiu μαγειρεύεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η συνταγή πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά βαρκάρηδων.

Τον παλιό καιρό, οι βαρκάρηδες μπορούσαν να ξεμείνουν στη μέση ενός ποταμού ενώ παρέδιδαν αγαθά και να τους τελειώσει το φαγητό. Για να «βρουν την ευτυχία μέσα στην πίκρα», όπως αναφέρει σχετικό κινεζικό δημοσίευμα, μάζευαν πέτρες και τις μαγείρευαν με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πιάτο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement