ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Το μακρύ χέρι της Ουάσιγκτον που κινεί – με το αζημίωτο- τα νήματα στο Μαξίμου

348035 mitsotakis greenberg

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Έχει γραφείο δίπλα στον πρωθυπουργό, τον πατρονάρει με ”οδηγίες” συμβουλές και εντολές
”Μισεί” τις εκλογές και τις σπρωχνει όλο και αργότερα
Δική του ιδέα η συγνώμη του Κυριάκου στα Τέμπη
Πόιος τον πληρώνει;

Πίσω από τις κουρτίνες της πολιτικής υπάρχουν πάντα πρόσωπα, τα οποία καθορίζουν την επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων. Τα πρόσωπα αυτά συνήθως μένουν στο ημίφως των πρωινών πολιτικών καφέδων ή των κλειστών συσκέψεων των δύο τριών πολύ στενών συνεργατών κάθε πολιτικού αρχηγού.
Ούτε και η πολιτική ζωή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από αυτό τον κανόνα. Αυτό όμως που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας , πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Από την προεκλογική καμπάνια του 2019 φάνηκε πολύ καθαρά οτι κάποιο μαγικό χέρι επιχειρούσε να μεταμορφώσει στα μάτια πολλών τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από έναν πολιτικό με μηδενικά ρητορικά και επικοινωνιακά χαρίσματα, αφού δεν μπορεί να “στηθεί” σωστά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, προσπαθεί πολλές φορές να κρύψει ανεπιτυχώς την αμηχανία του μπροστά στον κόσμο, προσποιείται συνεχώς τον άνετο και χαλαρό, δεν μπορεί να αποφύγει τις αστείες γκριμάτσες, δεν μπορεί με επιτυχία να αρθρώσει κοινοβουλευτικό λόγο, μακριά από τις σημειώσεις του, σε ένα πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε. Μπορεί αυτό ο επικοινωνιακό χέρι να μην κατάφερε να απαλείψει τις παραπάνω επικοινωνιακές παθογένειες στην δημόσια εικόνα του Μητσοτάκη , σίγουρα όμως με πρόταγμα το λεγόμενο αντι-Σύριζα μέτωπο κατάφερε να πείσει πολλούς το 2019 οτι ο Μητσοτάκης που δεν είναι επικοινωνιακός μπορεί να γίνει αποτελεσματικός. Προτάσσοντας ακριβώς την εικόνα του ανθρώπου που θα βάλει σε μια τάξη τα πράγματα. Ταυτόχρονα το μαγικό αυτό χέρι πρόβαλλε πάντα επικοινωνιακά τις σπουδές του Μητσοτάκη στο Χάρβαρντ, γιατί διάβασε την συμπάθεια που τρέφει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στα πτυχία των μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στη συνέχεια μπήκαν στον δημόσιο λόγο λέξεις και εκφράσεις όπως “επιτελικό κράτος”, “αριστεία”, “τάξη”, “αποτελεσματικότητα”.

stan greenberg 910x521 1


Ο άνθρωπος που ανέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι της επικοινωνιακής αυτής καμπάνιας πριν και μετά τις εκλογές εμφανίστηκε πίσω από την κουρτίνα τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν και συνόδεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πτήση του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ του 2021. Πρόκειται για τον Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας δεν είναι πρώτη φορά που εμπλέκεται στα ελληνικά πράγματα. Το βάπτισμα του πυρός το πήρε το 2000 όταν άρχισε να προσφέρει τις συμβουλές του σε επίπεδο στρατηγικής και επικοινωνίας στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συνεργαζόμενος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, με την οποία είχαν ως δεσμό την κοινή φιλία τους με τον Μπιλ Κλίντον. Ο έμπειρος επικοινωνιολόγος θεωρείται ειδικός στις αρνητικές στρατηγικές, αλλά και στην προσέγγιση ειδικών εκλογικών ακροατηρίων, δύο δεξιότητες που η Νέα Δημοκρατία είχε ανάγκη, ώστε αφενός να καρπωθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινή γνώμη, αφετέρου να μιλήσει σε ειδικά κοινά. Η συμβολή του στην εκλογική νίκη του 2019 θεωρείται κομβική και η συνεργασία εδραιώθηκε.

Ποιος είναι ο Σταν Γκρίνμπεργκ
Ο άνθρωπος αυτός σίγουρα δεν είναι μια τυχαία περίπτωση, γκουρού της επικοινωνίας όπως τον χαρακτηρίζουν, και τί σύμπτωση έχει και αυτός σπουδάσει στο Harvard. O Γκρίνμπεργκ έχει καταγράψει στο ενεργητικό του μερικές από τις πιο επιτυχημένες εκλογικές καμπάνιες παγκοσμίως, με “πελάτες” από τον Νέλσον Μαντέλα και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, έως τον Βάτσλαβ Χάβελ (Τσεχία) και τον Τόνι Μπλερ.
Η επιτυχία του το 1988 να βοηθήσει τον Τζο Λίμπερμαν να εκλεγεί στη Γερουσία, ενεργοποίησε το ενδιαφέρον του Μπιλ Κλίντον, στην εκλογή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο.
“Όταν συνάντησα τον Μπιλ Κλίντον αυτό που ήταν το πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ήταν απίστευτα ‘πολιτικός’. Του άρεσε η όλη διαδικασία, του άρεσε να κερδίζει ανθρώπους με το μέρος του. Μερικοί σύμβουλοι με αντιλήψεις τείνουσες περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, το θεωρούν αυτό αδυναμία ως ηγετικό προσόν, αλλά εγώ διέκρινα μία ιδιαίτερη δυναμική σε αυτό, το να θέλει δηλαδή ένας πολιτικός να εμπλέκεται με το κοινό και να φέρνει τους ανθρώπους με το μέρος του”, είχε πει ο Γκρήνμπεργκ για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκρίνμπεργκ πέρασε μια δεκαετία διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ πριν γίνει πολιτικός σύμβουλος. Η μελέτη του το 1985 για τους Δημοκρατικούς, έγινε ένα κλασικό δείγμα προοδευτικής πολιτικής στρατηγικής και η βάση για το συνεχές επιχείρημά του ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να εργαστούν ενεργά για να παρουσιαστούν με φιλολαϊκό προφίλ που υποστηρίζουν την επέκταση των ευκαιριών για τη μεσαία τάξη.
Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος ιδιοκτήτης της Greenberg Quinlan Rosner μέχρι το 2016. Κατόπιν συμμετείχε αποκλειστικά στην Greenberg Research όπου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος.

mitsotakis22


Είναι συνιδρυτής (με τους James Carville και Bob Shrum ) του Democracy Corps, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παράγει αριστερή πολιτική στρατηγική. Θεωρείται, δηλαδή, στις ΗΠΑ ένας σύμβουλος στρατηγικής με ιδεολογικό υπόβαθρο και προσέγγιση που ταιριάζει στην “αριστερή” πτέρυγα των Δημοκρατικών, αυτή που τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί ο Μπέρνι Σάντερς.
Όταν έγινε γνωστός ο ρόλος του Γκρίνμπεργκ στην επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν ποια θα μπορούσε να είναι η αμοιβή ενός επαγγελματία τέτοιου βεληνεκούς. Τότε, το 2021 δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα απάντησε πως:”Ο Σταν Γκρίνμπεργκ είναι παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού, δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά μαζί του”.Σε συμπληρωματική ερώτηση “από που πληρώνεται ο κ. Γκρίνμπεργκ, από την κυβέρνηση ή από τη ΝΔ;”, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι “δεν πληρώνεται από πουθενά, ο κ. Γκρίνμπεργκ είναι φίλος του πρωθυπουργού”. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε εξέδωσε και μια ανακοίνωση για το θέμα στην οποία υποστήριζε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά «φίλος του από παλιά» και μάλιστα «δεν πληρώνεται από πουθενά» αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.
Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν «ήρωα» ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες».
Ποιος πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ ;
Εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει και ένα βίντεο με τον Πρωθυπουργό να συναντά , εντελώς τυχαία, έναν αγρότη, κάπου στον Θεσσαλικό κάμπο που έφιππος και με καπέλο καουμπόη από την άγρια Δύση συνομιλούσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε οι αγρότες στην Ελλάδα έτσι κυκλοφορούν τελευταία. Ήταν τέτοια η επιρροή του κ. Γκρίνμπεργκ που δεν χωρούσε αμφιβολία οτι τα θεάματα που βλέπαμε, όσο κακόγουστα και αν ήταν, είχαν την υπογραφή του. Στο ίδιο πρόσωπο αποδίδονται και οι χαλαρές εμφανίσεις του Μητσοτάκη σε live style εκπομπές και ραδιοφωνικούς σταθμούς που καταναλώνουν εύκολα και γρήγορα το fast food της επικοινωνίας.
Όσοι βέβαια γνωρίζουν καλά το χώρο της επικοινωνίας , πόσο μάλλον αν μιλάμε για κορυφαίους επικοινωνιολόγους, γνωρίζουν οτι οι άνθρωποι αυτοί γενικά πληρώνονται πολύ καλά για τις υπηρεσίες τους και δεν δίνουν δωρεάν ούτε την ανάσα τους. Κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και ένα γενικότερο μπλέξιμο για την αμοιβή του Αμερικανού επικοινωνιολόγου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έφθασαν προ μηνών στην εφημερίδα “δημοκρατία”, φαίνεται ότι το μπλέξιμο ξεκινά από τη σύμβαση με το βελγικό παρακλάδι αμερικανικής εταιρίας δημοσίων σχέσεων η οποία, με τη σειρά της, συνεργάζεται με τον Γκρίνμπεργκ. Οι υπογραφές έχουν πέσει, αλλά υφίσταται μέγα ζήτημα με τις διατάξεις περί ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων.

Stan Greenberg 0.jpg


Με ευθύνη, φυσικά, της ελληνικής πλευράς, που πρέπει να μεριμνά για το δημόσιο χρήμα, και όχι των αμερικανικών εταιριών, οι οποίες απλώς θέλουν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους.
Άρα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Σταν Γκρίνμπεργκ αμείβεται για τις υπηρεσίες του, μέσω της εταιρίας με την οποία συνεργάζεται. Και αυτό που απέμεινε να απαντήσει η κυβέρνηση και δεν το έκανε ποτέ , είναι ποιος πληρώνει τον επικοινωνιολόγο, ο οποίος συμβουλεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μαζί με την ομάδα του, που αποτελείται από δημοσκόπους, αναλύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και σχεδιάζει την πολιτική στρατηγική, πάντοτε με το βλέμμα στις κάλπες. Εφόσον λοιπόν αμείβεται ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος ποιος ιδιώτης, αν δεχθούμε οτι δεν πληρώνεται από τη ΝΔ, μπορεί να βάζει το τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη και με ποιο τάχα αντάλλαγμα;
Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Καθημερινή “Καλά γνωρίζοντες λένε πως ο Σταν Γκρίνμπεργκ στην Ελλάδα βρισκόταν περίπου μία φορά το δίμηνο. Η «δουλειά» του περιελάμβανε πάντα συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που αποτελεί και βασικό συνομιλητή του, αλλά και το στενό επιτελείο του. Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος και Θοδωρής Λιβάνιος –ο εγχώριος γκουρού των δημοσκοπήσεων–, αλλά και παλαιότερα ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχουν υπάρξει ομοτράπεζοι του Αμερικανού επικοινωνιολόγου. Ο κ. Γκρίνμπεργκ ερχόταν μαζί με τρεις-τέσσερις συνεργάτες του και οι πληροφορίες λένε πως στο Μαξίμου υπάρχει πάντα ένα γραφείο που τον περιμένει”. 
Ο Γκρίνμπεργκ πίσω και από την αναβολή των εκλογών
Για την επιδραστικότητα του κυρίου Γκρίνμπεργκ ακόμα και στις πολύ πρόσφατες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές έγραφε πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική Καθημερινή οτι «Ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη πως οι εκλογές πρέπει να μετατεθούν για αργότερα».
Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα, «ανάλογη εισήγηση είχε κάνει και ο Αμερικανός σύμβουλος Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο τελευταίος, του εισηγήθηκε να αναβάλει κάθε σχεδιασμό για εκλογές στις 9 Απριλίου, συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί.
Την άποψη αυτή υιοθέτησε ο Πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος σε κάθε σχεδιασμό για εκλογές πριν από το Πάσχα», προσθέτει η εφημερίδα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement