Στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό τοπίο που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και με την ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας, καταδεικνύεται σαφές, όσο ποτέ άλλοτε, πως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως ανέφερε, σε άρθρο του στην ειδική multimedia έκδοση «World Review 2024» του euro2day.gr σε συνεργασία με τους «New York Times», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η χώρα μας δεν έχει την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή του Λουξεμβούργου. Η εγγύτητά της με περιοχές στις οποίες διαδραματίζονται πολεμικές συγκρούσεις, αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση της ανάγκης η Ελλάδα να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι απλώς μία επιλογή μας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης», σημείωσε.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, «στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα από τις εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις, όπως και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις», συμπλήρωσε.
«Προωθούμε», εξήγησε, «τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων απειλών, συμβατικών και υβριδικών».
Η «Ατζέντα 2030», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «την οποία υλοποιούμε, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων, μέσω της έμφασης στην ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Αμυντικής Τεχνολογίας».
«Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον Νόμο 5110/2024, τον οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και ο οποίος υπερψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο με ευρύτατη πλειοψηφία», επεσήμανε.
«Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Πέντε μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΛΚΑΚ υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν τη χρησιμότητα της ίδρυσής του».