O πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και έχει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης. Το παρασκήνιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πορεία προς τις κάλπες.
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα οδηγήσει τη χώρα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Σαρμάς.
Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης εκκίνησαν οι διαδικασίες του άρθρου 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει σύσκεψη εξπρές (διάρκειας 25 λεπτών) με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αυτά προέκυψαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Η συνάντηση ήταν μεν τυπική ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον ίδιοι χώρο μετά τις κάλπες.
Πρώτος στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε λίγο μετά το πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Τρίτος πέρασε το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και ακολούθησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά έφτασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Κατόπιν, η ΠτΔ, υποδέχθηκε τον Ιωάννη Σαρμά για να του αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας.
Η Κ. Σακελλαροπούλου καλοσώρισε τον Ι. Σαρμά, λέγοντας του ότι «σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης (…). Έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα προτείνω εσάς».
Από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμη και τόνισε «είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης» ευχόμενος «να πάνε όλα καλά».
Στα επιτελεία των κομμάτων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Τέλος, ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Προχωράμε δυνατά για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του φτάνοντας στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε στο προεδρικό Μέγαρο.
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Τα σενάρια
Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.
Τι θα γίνει εάν…
Ένα δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8. Σε μια επτακομματική Βουλή, οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13. Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Ορκωμοσία των βουλευτών και νέες κάλπες
Ταχύτατες διεργασίες θα ακολουθήσουν και για τη συγκρότηση της νέας Βουλής με ορκωμοσία των νέων βουλευτών και η εκλογή νέου προεδρείου.
Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Σημείωσε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι η πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που θα την στηρίξουν και πάλι όπως την στήριξαν και πριν.
Στόχος, σημείωσε, «η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων για να καταγράψει το ΚΚΕ όχι μόνο το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερο».