Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποψήφια χώρα, ωστόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2018 και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας.
“Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιδιώκουν την εκ νέου δέσμευση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας του Νοεμβρίου 2023 και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ συνεργάζεται εκ νέου εποικοδομητικά με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, υπό την επιφύλαξη καθορισμένων όρων”, τονίζει η έκθεση. Επισημαίνεται, επίσης, ότι τον τελευταίο χρόνο διεξήχθησαν διάλογοι υψηλού επιπέδου μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας, για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, τη γεωργία, την υγεία, την έρευνα και την καινοτομία. Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να γεφυρώσει τις βασικές διαφορές και να επιδιώξει τη συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε αμοιβαία επωφελή τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Ένωσης.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι στην Τουρκία “εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης” και προσθέτει ότι “ο διάλογος για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων”.