ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : <<ΚΑΡΦΩΝΕΙ >> ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ    

αρχείο λήψης 2 1

Advertisement

Σε φιάσκο μετατράπηκαν τα προεκλογικά ταξίματα για  εκπλήρωση έργων σε ποσοστό 80%. 

 Μόνο το 1% των δήμων κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα του σε ποσοστό 50% την προηγουμένη τετραετία. Με γεγονός αυτό η κυβέρνηση θα παραδώσει τον έλεγχο της  Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού… στους πολίτες. 

Με ένα κλικ θα μπορούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να δουν την πορεία εξέλιξης του δήμου ή της περιφέρειας τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό ελέγχου, όπου θα ζυγίζονται οι δείκτες της προόδου, αλλά και των πιθανών  παραλείψεων/καθυστερήσεων . Έτσι οι δήμοι και οι περιφέρειες  θα βρίσκονται στα χέρια των πολιτών, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την αντιστοιχία προεκλογικών δεσμεύσεων κι αντικειμενικών αποτελεσμάτων. 

     Η εφαρμογή θα περιέχει 12 άξονες  που θα συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη. Η ειδική αυτή βαθμολογία που θα προκύπτει αναμένεται να είναι ένα κρίσιμο κριτήριο που θα «ξεκλειδώνει» τα κρατικά κονδύλια από την κεντρική διοίκηση προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. 

ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  

Οι 12 άξονες θα βάλουν τέλος στα κλειστά χαρτιά της Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για όλα όσα αφορούν τόπο τους . 

  1. Δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων 

Σε αυτή την κατηγορία ο πολίτης θα γνωρίζει όλα τα οικονομικά στοιχεία :  

από τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού, ακίνητης περιουσίας, μέχρι και τη χρηματοοικονομική θέση των δήμων. 

2. Επενδύσεις και ακίνητη περιουσία
Ο δεύτερος πυλώνας καταπιάνεται με τις επενδύσεις και την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Σε αυτόν ανήκουν τα εκτελεστέα έργα, που διενεργούνται είτε με κρατικό προϋπολογισμό είτε μέσω δημοτικών πόρων.
Επίσης, οι δήμοι θα είναι αναγκασμένοι να δημοσιοποιούν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, τόσο εκείνη που χρησιμοποιείται για τη στέγαση υπηρεσιών, όσο κι εκείνη που εκμισθώνεται. 

3. Πολιτική προστασία και σχέδια εκτάκτου ανάγκης
Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με τον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας.
Οι καθαρισμοί ιδιωτικών και δημοσίων οικοπέδων, η βεβαίωση προστίμων και η ύπαρξη τοπικού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, καθώς και η ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών βρίσκονται στις υποχρεωτικές δράσεις που καλούνται να αναρτούν οι ΟΤΑ. 

4. Περιβάλλον, διαχείριση των απορριμμάτων
Ο τέταρτος πυλώνας συνδέεται με το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στα στοιχεία που πρέπει να κοινοποιούνται είναι το συνολικό βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων, το βάρος που μεταφέρεται σε ΧΥΤΑ και η ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.
Στο σύστημα καταγραφής, οι δήμοι πρέπει να καταχωρούν και τον αριθμό κάδων (ανά κατηγορία) που διαθέτουν, ενώ στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται η έκταση των πάρκων, το μήκος των ποδηλατοδρόμων και το μήκος των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. 

5. Εκπαίδευση και προσχολική αγωγή
Ο πέμπτος πυλώνας εστιάζει στην εκπαίδευση και την προσχολική αγωγή.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το πλήθος βρεφικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. 

6. Συνθήκες για ΑμεΑ και πρόνοια
Ο έκτος πυλώνας πιστοποιεί τις συνθήκες διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς και την προβλεπόμενη πρόνοια, που περιλαμβάνει τον αριθμό Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), των δημοτικών γηροκομείων και τον κοινωνικών παντοπωλείων. Ενω θα αναγραφέται  το ποσοστό προσβασιμότητας της περιοχής . 

7. Παιδικές χαρές και αθλητισμός
Ο έβδομος πυλώνας εξετάζει ευρύτερα την ποιότητα ζωής, τις υποδομές και δράσεις  αθλητισμού και πολιτισμού. Θα καταγράφεται το πλήθος παιδικών χαρών, δημοτικών θεάτρων, γηπέδων ποδοσφαίρου-μπάσκετ, γυμναστηρίων, ο αριθμός των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), αλλά και δημοτικών βιβλιοθηκών που λειτουργούν σε έναν δήμο. 

8. Διαχείριση αδέσποτων ζώων
Ο όγδοος πυλώνας ελέγχει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, όπως αυτή «μεταφράζεται» σε αριθμό πάρκων για ζώα αλλά και συμβεβλημένων κτηνιατρείων. 

9. Υποδομές και ενεργειακή κατανάλωση
Ο ένατος πυλώνας επιθεωρεί τις υποδομές και την ενεργειακή κατανάλωση, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου και τα έργα συντήρησης που εκτελούνται. 

10. Ανθρώπινο δυναμικό και δράσεις


11)  τη δημιουργία «έξυπνης» πόλης,  


12) των δημογραφικών στοιχείων, που περιλαμβάνουν τον πληθυσμό ανά φύλο και ηλικία, καθώς και τη γεωμορφολογική σύνθεση των επιμέρους δήμων. 

Η πλατφόρμα που θα δημοσιοποιούνται όλα τα παραπάνω στοιχεία θα αναρτηθεί στα μέσα του 2024, με τα στοιχεία να ανανεώνονται είτε ανά μήνα, όπως για παράδειγμα τα χρηματικά διαθέσιμα του δήμου και οι αναθέσεις συμβάσεων, είτε ανά έτος, όπως το πλήθος των μαθητών ανά κατηγορία, είτε όποτε μεταβάλλονται, όπως για παράδειγμα ένα οργανωμένο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της πολιτικής προστασίας. 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement