Για την πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ώρα που οι ίδιοι παραμένουν στα μπλόκα, δηλώνοντας ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μονάδες και καλλιέργειες.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των αιτημάτων τους, τα οποία είναι πολλές φορές κοινά, αφού βασική τους πηγή είναι η εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.
«Αποδεικνύεται ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη δεν έχει καμία βάση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει την υποχρέωση να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως και κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ
«Ένα βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ», πρόσθεσε.
Πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς
Σε ερώτηση για το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel και ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει είναι γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και είναι ένα ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά και έτσι έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια προφανώς αν υπάρχει και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί».
«Τα αιτήματα δεν είναι μόνο τα θέματα της αρωγής είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βάλει «μπλόκο» στις αντιδράσεις των αγροτών
Σε μία καθαρά «πυροσβεστική» κίνηση και πριν το αγροτικό κίνημα φουντώσει ακόμη περισσότερο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «βγει μπροστά» και να επιχειρήσει να βάλει ο ίδιος «μπλόκο» στις αντιδράσεις, ανακοινώνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, να αναγνωρίσει κυβερνητικές καθυστερήσεις, να εγγυηθεί ελέγχους για ελληνοποιήσεις και να στείλει μήνυμα διαλόγου.
Τις επόμενες ώρες ανακοινώνεται πρόγραμμα «μαμούθ» που θα αντιμετωπίσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος ενώ στο τραπέζι πέφτει και το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Αντίστροφη μέτρηση για την AGROTICA – Τρακτέρ στον Λευκό Πύργο
Στο Μαξίμου παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, τους αποκλεισμούς δρόμων, τις διαμαρτυρίες και τα… τελεσίγραφα και επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στους αγρότες πως αυτές οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι λελογισμένες.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εξηγεί τι έχει ήδη γίνει και δεσμεύεται να “πατήσει γκάζι” όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε οι δύο πλευρές να συναντηθούν κάπου “στη μέση”.
Ο Πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα στους αρμόδιους Υπουργούς να τρέξουν όλες τις πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών και να μην επιτρέψουν λάθη.