Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε αρχικά η τραγωδία των Τεμπών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: ”Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο.”
Ακολούθως συμπλήρωσε: ”Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαιώμα να λένε ό,τι θέλουν. Σκύβω το κεφάλι μπροστά τους. Κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα.”
”Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη. Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι στο πλαίσιο των χρόνιων παθογενειών του συστήματος. Ξέρετε σήμερα σε τι ποσοστό των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων υπάρχει το ολιστικό πρόγραμμα ασφαλείας; Στο 12%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε τα συστήματα τα τρένα θα συγκρούονται μεταξύ τους. Έχουμε τον γενικό κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζεται”, ανέφερε αμέσως μετά.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη με την επίθεση εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
”Είναι θέμα που μας στενοχωρεί και μας κινητοποιεί για να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη δικαιοσύνη πρέπει να δικαστούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα που κάποιος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει στον δρόμο. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο bullying στο σχολείο καθώς σε αυτές τις συμμορίες συμμετείχαν παιδιά. Για αυτό και η πλατφόρμα που ενεργοποιείται άμεσα και η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους έχουν σημασία για να μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τέτοια φαινόμενα γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά. Υπάρχει γενικότερη αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές που ήταν ζήτημα που απασχολούσε τους κατοίκους. είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας, Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και απλοποιούμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να απελευθερώνουμε αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερους από ό,τι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα ασφάλειας και διαμορφώνουν μια εικόνα.”