Την υποχρεωτική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δίνοντας το πρόσταγμα για την βιομηχανική ανάταση της χώρας.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας ξεδίπλωσε πολλές πτυχές του προγράμματος «Ατζέντα 2030», που ως στόχο έχει τη δημιουργία των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων από ίδρυσης του ελληνικού κράτους.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο κομμάτι της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αλλά και την ενθάρρυνση μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) στην παραγωγή σύγχρονων, καινοτόμων ελληνικής σχεδίασης οπλικών συστημάτων.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και άμυνας που θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, θα ενισχύει τη θέση μας στη διεθνή σκηνή, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στηριζόμενο σε έξι άξονες:
- Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων
- Συνέχιση, επιτάχυνση, βελτιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων
- Σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας
- Μέριμνα για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
- Προώθηση της αμυντικής διπλωματίας
- Και έκτο, πολύ σημαντικό, ενίσχυση, εξυγίανση, αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας και ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας.
«Κυρίες και κύριοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, δεν μπορεί να ικανοποιεί την Πατρίδα μας το γεγονός ότι η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, του αμυντικού μας οικοσυστήματος, στο ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 0,6%-0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν η Πατρίδα δαπανά για την Άμυνα πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αυτή η αναντιστοιχία μέσα στα χρόνια, σε μακρά σειρά ετών, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγικά κατευθυνόμενη προσέγγιση» ανέφερε ο υπουργός.