Για την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουλίου προγραμματίστηκε η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την εκλογή νέου προέδρου μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» υπάρχει μια ξεκάθαρη υποψηφιότητα από τον α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ (δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Λ. Κυρίζογλου, αλλά και παρασκηνιακό ενδιαφέρον από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, μέλος επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, θέση που κατέχει ex officio, λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο δήμος της πρωτεύουσας. Πηγές από την πλατεία Κοτζιά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση από πλευράς δημάρχου Αθηναίων για τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ, δεν επιβεβαιώνουν την υποψηφιότητά του, ούτε όμως τη διαψεύδουν.
Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει ήδη προσεγγίσει μια σειρά μελών της ΚΕΔΕ, διαφορετικών παρατάξεων, εν όψει της μυστικής ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει για την πλήρωση της θέσης.
Μένει να δούμε αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της προεδρίας, ακόμη και εάν αυτό συναντήσει την κάθετη άρνηση του πρωθυπουργού (και θείου του).
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον επισπεύδοντα Α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν η θέση του προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέσα σε δέκα ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή.
Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο Βασίλειος Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας.
Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.
► Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.