«Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνω το παν για να έχουμε κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας • Χαρακτήρισε «προαναγγελθέν έγκλημα» τα Τέμπη • Συνεχή πυρά κατά Μητσοτάκη: «Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών ο πρωθυπουργός».
Λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις προθέσεις του για μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα, προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής με προοδευτικό πρόσημο.
Όπως τόνισε (μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA), τον πρώτο λόγο για να κυβερνήσει θα έχει το κόμμα που θα έρθει πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε ότι «αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η δική μου η δέσμευση ότι θα έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα κάνω το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές».
Και πρόσθεσε με νόημα: «Άρα, οι πολίτες που σήμερα μας παρακολουθούν, πρέπει να ξέρουν ότι δεν ψηφίζουμε τόσο χαλαρά όσο νομίζουμε επειδή έχουμε απλή αναλογική. Όποιος έρθει πρώτος, θα έχει τον πρώτο λόγο να φτιάξει κυβέρνηση».
Ο Αλ. Τσίπρας «έδειξε» ως κυβερνητικό εταίρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι αυτός «θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Διότι εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, οι δεύτερες κάλπες, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά έχετε εμπειρία νομίζω όλοι σας, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα».
Επίσης, αμφισβήτησε τις πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση που η Ν.Δ. έρθει πρώτο κόμμα την ερχόμενη Κυριακή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές».
Υποκρισία, ψέματα και προαναγγελθέν έγκλημα
Για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Συγκεκριμένα μίλησε για την «πολύ μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης», τονίζοντας τα εξής: «θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Θα σταθώ επίσης στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται όχι από μένα που μπορεί να λέω κουβέντες του αέρα, αλλά από τους ανακριτές που άσκησαν ποινική δίωξη στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη, ότι ήταν παράνομος ο διορισμός. Γι’ αυτό άσκησαν ποινική δίωξη, διότι δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη «που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες. Αλλά δεν μπορεί να λες ότι «είναι μια φθορά, την οποία την αντικαταστήσαμε, την ξεπεράσαμε». Δεν είναι φθορά, δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι κόστος και ζημιές πολιτικές. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Εδώ έχουμε βαθύτατη υποκρισία, ψέματα κι έναν χειρισμό ο οποίος προσβάλλει, πιστεύω, όχι μόνο τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Προσβάλλει τον μέσο πολίτη και κυρίως τους νέους ανθρώπους που αισθάνθηκαν ότι το κράτος δεν τους καταλαβαίνει, είναι απέναντι, είναι εχθρός».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν δίστασε να μιλήσει για προαναγγελθέν έγκλημα, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και τον εφησυχασμό από την κυβέρνηση: «Το να είσαι μια εβδομάδα πριν στη Βουλή και να σου λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και να τους λες «ντροπή που το βάζετε το θέμα αυτό», το να έχεις τρία εξώδικα από τους εργαζόμενους –εδώ έχουμε ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Την εποχή δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του τη δυνατότητα με το Predator να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ότι δυο τρένα επί 12 λεπτά, στην ίδια γραμμή, πήγαιναν σε αντίθετη κατεύθυνση! Εδώ λοιπόν δεν έχουμε ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε παράβαση καθήκοντος».
► Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο MEGA έρχεται μία ημέρα μετά τις πρόσφατες, απρεπείς δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας, με το Μαξίμου να επιχειρεί στη συνέχεια να τα μαζέψει, έπειτα από την κατακραυγή που ακολούθησε.
«Κακουργηματικό αδίκημα» οι υποκλοπές
Απαντώντας στα σενάρια περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «Και στη χθεσινή μου τοποθέτηση το είπα με σαφήνεια. Δηλαδή τι είπα: Ότι όλοι οι «ειδικοί σκοποί», -διότι αυτή η ερώτηση αφορούσε το θέμα της κάθαρσης, κι εγώ με πολλή σαφήνεια έχω πει και έχω απευθυνθεί και στον κ. Ανδρουλάκη, ότι αν θέλει κάθαρση, πρέπει να ξεκαθαρίσει, κάθαρση με Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει στο θέμα των υποκλοπών. Άρα λοιπόν, αν θέλεις κάθαρση δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Και είπα, ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί μέσα στο γενικό σκοπό μιας κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής.
Όσο για το ίδιο το σκάνδαλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεσπάθωσε: «Αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι. Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι -και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, «ψηφίστε με, να τελειώσει το θέμα αυτό, να βαπτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ».
Με την ίδια σαφήνεια υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο: «Ο κ. Ντογιάκος έχει την ευθύνη, γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη που προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση».
Πρόσθεσε πως «ο κ. Ράμμος, με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική ευθύνη, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σ’ εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεποικοινωνιακούς παρόχους, ενδείξεις σαφέστατες, αποδείξεις, παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Που σημαίνει ότι η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαλε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, ο κ. Χατζηδάκης, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, να παρακολουθείται ο κ. Κύρτσος, να παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά λοιπόν είναι facts αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένα. Και υπάρχει κι ένα άλλο δεδομένο, που είναι η PEGΑ, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα μετά από έρευνα, το οποίο υιοθετήθηκε…».
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας προανακριτικής επιτροπής: «Μέχρι να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, αλλά ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή». Ο Αλ. Τσίπρας έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι». Όπως επισήμανε, «ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου».
Οι πολίτες να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις
Για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα συνεχή πυρά κατά του πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις –που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα πίσω από τη Ν.Δ.– ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: Στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε κι όχι οι μετρήσεις. Το κρίσιμο θέμα είναι το ποιοι θα πάνε στην κάλπη, νέοι, αναποφάσιστοι. Καλώ τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν το αποτέλεσμα τις δημοσκοπήσεις». Επισήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί η Ελλάδα να έχει για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση «η οποία υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
Και πρόσθεσε: «Άρα θεωρώ ότι το λιγότερο που έχει να συμβεί, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι αν θα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τον Τσίπρα. Το σημαντικότερο είναι ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια. Υπάρχει ένας πολύς μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Η Υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια… Θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα να έχεις έναν άνθρωπο που να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν νιώθει».
Πηγή: efsyn.gr