Αποστάσεις απ’ τη βρετανική κυβέρνηση για την άτεγκτη στάση της σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα πήρε σήμερα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, προχωρώντας σε αιχμηρές δηλώσεις για την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως το Μουσείο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις αλλά για πλαίσιο δανεισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Ρίσι Σουνάκ άνοιξε την πόρτα σε μια «καταστροφική γραμμή επίθεσης» από τους Εργατικούς σνομπάροντας τον Έλληνα ομόλογό του αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είπε στο νέο του Podcast ότι η διαμάχη ενθάρρυνε το ίδρυμα να συνεχίσει τις συνομιλίες για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του μουσείου είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian: «Αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να διερευνήσουμε. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι. Μάλιστα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον μέχρι αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση».
Ο Όσμπορν κατέρριψε ξεκάθαρα το αφήγημα Μητσοτάκη, κάνοντας σαφές πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».
Χαρακτηρίζει πάντως δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί, ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Γι’ αυτό όπως λέει, εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.
«Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα (σ.σ. τα Γλυπτά) να επιστρέψουν στην Ελλάδα», τονίζει ο Τζόρτζ Όσμπορν.
Στην πραγματικότητα πάντως, συνεχίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου».
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει την κίνηση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη την τελευταία στιγμή, είπε: «Είναι απλά μικροψυχία; Είναι απλά μια μικρή νευρική κρίση; Και, νομίζω ότι αν αυτός είναι ο λόγος, δεν είναι επειδή ο Μητσοτάκης επρόκειτο να εγείρει το θέμα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι επειδή είχε συναντηθεί με τον [ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα».
Η καθυστερημένη αντίδραση του Μουσείου Ακρόπολης
Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών απ’ το «άδειασμα» του Βρετανού πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα τοποθετήθηκε σήμερα και το Μουσείο της Ακρόπολης.
«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρει σημερινή (30/11) ανακοίνωση του Μουσείου Ακρόπολης και του Γενικού Διευθυντή του, Καθ. Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.
«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να μαζέψει τις αντιδράσεις ενώ ουσιαστικά ομολόγησε πως ο πρωθυπουργός συζητά δανεισμό των Γλυπτών με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται για το πάγιο αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα.