Του Βασίλη Σπυρόπουλου
Ως το σημαντικότερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, για το κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύεται η ακρίβεια, ειδικά στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και σε όσα έχουν να κάνουν με το τι (μπορούμε να) βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας, που σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό «ροκανίζουν» την αγοραστική δύναμη και μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών.
Η δραματική κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι: «μπορεί οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του «κύματος» ακρίβειας να περιόρισαν ως έναν βαθμό τις αρνητικές πιέσεις που άσκησε ο πληθωρισμός στην κατανάλωση κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, ωστόσο δεν ήταν επαρκή, ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως καταγράφεται στις μεταβολές της ποσότητας των βασικών αγαθών που καταναλώθηκαν».
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2021 και 2022, «τα νοικοκυριά χαμηλής και μεσαίας δαπάνης περιόρισαν δραστικά την ποσότητα λαχανικών, ψαριών και ζυμαρικών, που κατανάλωσαν, αλλά η δαπάνη τους σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε σημαντικά, τάση η οποία ήταν πιο έντονη στα φτωχότερα νοικοκυριά». Λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ακόμη και η κατανάλωση ψωμιού είχε ως συνέπεια μεγαλύτερη επιβάρυνση, κυρίως για τα νοικοκυριά με μικρότερη αγοραστική δύναμη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σημειώνει μια «ήπια μεσοσταθμική αποκλιμάκωση, από τις αρχές του 2023».
Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): «Σαρώνει» όλα τα εισοδήματα η ακρίβεια
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας πριν από μερικές ημέρες, στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση, για «επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος (σ.σ.: της ακρίβειας)», όσο και στην αντιπολίτευση για αδυναμία να εκπέμψει ελπιδοφόρα προοπτική. Όπως είπε, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και άλλες οργανώσεις, όπως η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, θα ξεκινήσουν άμεσα δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, που θα γίνουν και μέσα από ραδιοφωνικά σποτ και οπτικουακουστικό υλικό. Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε, εξάλλου, τα εξής μέτρα για την ανακοπή του «κύματος» της ακρίβειας και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών:
- Αύξηση όλων των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
- Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
- Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
- Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
- Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.