Καιρός: Στην κάλπη με αφρικανική σκόνη και προσεχώς 44άρια

ZESTI

Advertisement

«Θερμοκρασίες – φωτιά» αναμένονται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με τους μετεωρόλογους να προειδοποιούν τους πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία θα πέσει λόγω και των μελτεμιών, με τον υδράργυρο να ανέρχεται σε αρκετές περιοχές της χώρας στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, το Σαββατοκύριακο των ευρωεκλογών.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα θα έρθει θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και συγκεκριμένα κατά τόπους μπορεί να φτάσει και τους 44 βαθμούς.

Καλλιάνος: «Έρχεται καύσωνας από Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη την Τρίτη»

Για τον καύσωνα που θα μας απασχολήσει από την ερχόμενη Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη, γράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το συγκεκριμένο κύμα θα φτάσει στη χώρα μας από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη, με τη διάρκειά του να παραμένει άγνωστη για την ώρα, ενώ εκτιμά πως οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Προετοιμαστείτε σιγά σιγά, διότι από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου και στη συνέχεια θα μας απασχολήσει ένας ισχυρός καύσωνας προερχόμενος από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη. Ο καύσωνας αυτός φαίνεται ότι θα αρχίσει να κορυφώνεται από την Τετάρτη 12 Ιουνίου και στη συνέχεια.

Η διάρκεια του είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη «ευθυγραμμιστεί» σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο.

Παρακαλώ θερμά, ας προετοιμαστούν οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι γονείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τα μικρά παιδάκια τους και ασφαλώς να προσέξουμε τα ζωάκια μας και ειδικά τα αδέσποτα.

Όλοι οι κρατικοί φορείς να είναι έτοιμοι. Οι Δήμαρχοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες για όλους και γενικώς να είμαστε πανέτοιμοι.

Σαφώς και έχει ξαναέρθει τέτοιος καύσωνας στη χώρα μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πανέτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε.

Ας είμαστε εμείς έτοιμοι για κάτι ισχυρό και ας έρθει και πιο εξασθενημένος. Μακάρι να έρθει πιο εξασθενημένος.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες».

Υπ. Εργασίας: Τα 10 μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Δέκα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, λόγω του καύσωνα συστήνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που έδωσε στην δημοσιότητα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε χθες Δευτέρα 3 Ιουνίου, εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

  1. Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  3. Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  4. Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

  1. Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  2. Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  3. Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  4. Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  5. Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.
  6. Ειδική πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).

Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement