Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπάνιζε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κωστή Χατζηδάκη, κινούμενους ψηφοθηρικά, να λένε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα ληφθεί «δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση», αλλά ήρθε η ώρα να μαζέψει τις όποιες προσδοκίες.
Από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που στις 26 Φεβρουαρίου μιλούσε για σημαντική αύξηση, «γιατί βλέπουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά», σήμερα ξεκαθάρισε ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.
«Δεν θα έχει μπροστά το 8 ο κατώτατος μισθός», είπε για τη αύξηση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.
«Ο κατώτατος μισθός δεν θα έχει το 8 μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν», είπε. Ενώ υποστήριξε ότι ο «εθνικός πλούτος που προβλέπεται να φτάσει το 2%» πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί.
Και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί».
Όπως είπε, επικαλούμενος τον κίνδυνο «να κλείσουν οι επιχειρήσεις», «δεν είναι φιλεργατική πολιτική να κλείσουν οι επιχειρήσεις».
Μετά την τελευταία αύξησή του, ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει τα 713 ευρώ μικτά, από 663 προηγουμένως. Μένει να φανεί πόσο σημαντική θα είναι η «σημαντική αύξηση» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει επί μήνες με διψήφια ποσοστά (14,8% σε ετήσια βάση ήταν τον Φεβρουάριο και οι επιμέρους δείκτες τροφίμων κατέγραψαν ποσοστά από 16,8% έως και 25%).
Επίσης, μια αύξηση που δεν θα οδηγεί τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 800 ευρώ, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ΓΣΕΕ, η οποία είχε προτείνει αύξηση της τάξης του 15,8%, δηλαδή κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ.
Τι είχαν προτείνει οι φορείς
Μετά από τη ΓΣΕΕ που προτείνει αύξηση της τάξεως του 15,8%, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΒΕ τοποθετεί τον κατώτατο μισθό κοντά στα 780 ευρώ και μια αύξηση της τάξης 8-10%. Ως αντίδοτο του κόστους που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει πως η αύξηση θα πρέπει να είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, τον οποίο εκτιμά στο 5%.
Το ΙΟΒΕ επίσης προκρίνει τον πληθωρισμό ως πήχη για τον κατώτατο μισθό, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να διαμορφωθεί στα 749 ευρώ.
Πιο φειδωλό είναι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2023 προτείνει η αύξηση να μην ξεπερνά το 4%.
Υπέρ αύξησης 5% και η ΕΣΕΕ, που προτείνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευτεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Από τον ΣΕΤΕ, προτείνεται αύξηση της τάξεως του 5,5% που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος θα αναπροσαρμοστεί στα 753 ευρώ.