Της Λυδίας Παπακωνσταντίνου
<Εκλογικά ζητήματα συζήτηση κομμένη>> είναι η οδηγία που έχουν οι συνεργάτες του Κυριακού Μητσοτάκη και καθόλου άδικα, αφού δεν έχει περάσει ούτε μήνας που τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και σταμάτησαν οι πολίτες να ακούν για τις κάλπες.
Μπορεί να επικρατεί σιωπή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί από το επιτελείο δεν έχουν μείνει πίσω για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Δύο – όπως – φαίνεται είναι τα σενάρια που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Ο διαχωρισμός της χώρας σε επτά ή πέντε περιφέρειες.
• Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή, την Αττική, τη Μακεδονία – Θράκη, την Ήπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά.
• Το δεύτερο προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτή την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές.
Θα έχουν οι απόδημοι δική τους κλειστή περιφέρεια;
Είναι ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και σύμφωνα με πηγές, οι συναρμόδιοι εξετάζουν τις πρακτικές εφαρμογής.
Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του πρωθυπουργού το μόνο σίγουρο είναι πώς θέλουν την ενεργοποίηση των μελών της γαλάζιας παράταξης και εκτός συνόρων.
Οι απόδημοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά χωρίς κανένα περιορισμό στις εκλογές του Ιουνίου από τον τόπο διαμονής τους, αυτό δίνει την ελπίδα να υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ενισχύοντας την συμμετοχή.
Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα λάβει της οριστικές αποφασίσεις για τον θα υπάρχουν αλλαγές ή όχι .