Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης και στην Αττική, σε μονάδα αιγοπροβάτων.
Μετά τα δεκάδες κρούσματα που βρέθηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Θεσσαλία αλλά και την Κόρινθο, τα οποία βάσει πρωτοκόλλου θα οδηγήσουν τις υπηρεσίες στην θανάτωση χιλιάδων ζώων, πανώλη εντοπίστηκε και σε αιγοπρόβατα στην Αττική.
Το κρούσμα που βρέθηκε στην Δυτική Αττική είναι ένα ωστόσο, όπως προβλέπουν τα μέτρα θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι των ζώων.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος είναι η απομόνωση του ιού διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα που παρέθεσε συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή του ΕΡΤNews, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 9.000 ζώα.
«Αυτό το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να εφαρμόσουμε με σαφήνεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία 6 87 του 2020, η οποία προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά βεβαίως σε συνεργασία με όλες τις Περιφέρειες που έχουν εμπλακεί γι’ αυτό το θέμα, ούτως ώστε να περιορίσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη συγκεκριμένη νόσο», τόνισε ο Υπουργός αρχικά.