Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα έξω από τον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica. Με τα 300 τρακτέρ έξω από τη Νότια Πύλη, οι αγρότες αποτίμησαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνουν «ούτε βήμα πίσω» στις διεκδικήσεις τους.
Αγρότες από τη Θεσσαλία – Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία – αλλά και τη Νάουσα, τα Γρεβενά και τη Στερεά Ελλάδα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο.
Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 6/2, θα παρθούν οι αποφάσεις στη Νίκαια της Λάρισας για τα επόμενα βήματα. Οι αγρότες καλούν σε παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, με ένα και μοναδικό αίτημα, όπως λένε, την επιβίωσή τους.
Μαζί τους και οι φοιτητές
Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.
Δεν σημειώθηκαν εντάσεις ενώ οι γύρω δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.
Το θέμα της ενέργειας είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των αγροτικών διεκδικήσεων. Aπό τη μία πλευρά είναι τα συσσωρευόμενα ενεργειακά χρέη από ΤΟΕΒ και από αγρότες και από την άλλη το υψηλό κόστος του ρεύματος
Τα μέτρα μείωσης του κόστους στο αγροτικό ρεύμα περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδοτούμενη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στο χωράφι, αλλά και την τακτοποίηση των παλιών ενεργειακών χρεών.