BBC: Το χρονικό και οι αιτίες των ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο

united kingdom 9023

Advertisement

Τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών από επίθεση με μαχαίρι σε μάθημα χορού στην παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ, στη βόρεια Αγγλία, ακολούθησαν οι χειρότερες ταραχές που έχει δει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η βία σε πόλεις της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, την ακροδεξιά και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC News.

Στις 29 Ιουλίου, η Μπέμπε Κινγκ, έξι ετών, η Έλσι Ντοτ Στάνκομπ, επτά ετών, και η Άλις ντα Σίλβα Αγκιάρ, εννέα ετών, σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε εκδήλωση χορού και γιόγκα με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ. Οκτώ ακόμη παιδιά και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 17χρονο από ένα κοντινό χωριό και ότι δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σχετιζόμενο με την τρομοκρατία.

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λανθασμένες εικασίες ότι ο ύποπτος ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο το 2023, με ένα λανθασμένο όνομα να κυκλοφορεί ευρέως. Υπήρξαν επίσης αβάσιμες φήμες ότι ήταν μουσουλμάνος.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφεραν το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος γεννήθηκε στην Ουαλία και οι γονείς του είναι από τη Ρουάντα. Η αστυνομία κάλεσε το κοινό να μην διαδίδει «ανεπιβεβαίωτες εικασίες και ψευδείς πληροφορίες».

Το επόμενο βράδυ, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν σε ολονυκτία για τα θύματα στο Σάουθπορτ. Αργότερα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια κοντά σε τοπικό τζαμί. Ο κόσμος πέταξε τούβλα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά του τζαμιού και της αστυνομίας, ένα βαν της αστυνομίας πυρπολήθηκε και 27 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η αναταραχή καταδικάστηκε ευρέως. Ο τοπικός βουλευτής Πάτρικ Χέρλεϊ δήλωσε ότι «κακοποιοί» είχαν ταξιδέψει στην πόλη για να χρησιμοποιήσουν το θάνατο τριών παιδιών «για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς», ενώ ο πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ κατήγγειλε τον «όχλο που κάνει πλιάτσικο στους δρόμους του Σάουθπορτ».

Η συγκεκριμένη συγκέντρωση είχε συζητηθεί σε κλειστές αντιμεταναστευτικές ομάδες συζήτησης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η αστυνομία δήλωσε ότι στα επεισόδια πιστεύεται ότι συμμετείχαν υποστηρικτές της διαλυμένης πλέον ακροδεξιάς ομάδας English Defence League (EDL).

Την επομένη της εξέγερσης στο Σάουθπορτ, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις στο Λονδίνο, το Χάρτλπουλ και το Μάντσεστερ, τις οποίες η αστυνομία συνέδεσε με το Σάουθπορτ. Περισσότερες πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με πολλές από αυτές να στοχεύουν τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Παρόλο που δεν υπήρχε μια ενιαία οργανωτική δύναμη, η ανάλυση από το BBC της δραστηριότητας στα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μικρότερες δημόσιες ομάδες δείχνει ένα σαφές μοτίβο με influencers να παρακινούν τον κόσμο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

* με πληροφορίες από το CNN.GR

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement