Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι εθεωρείτο εδώ και καιρό προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και πιθανός διάδοχός του για τη θέση του μέσα στην θεοκρατική ιεραρχία της χώρας.
Η είδηση ότι το ελικόπτερό του πραγματοποίησε αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως “σκληρή προσγείωση” την Κυριακή, έστρεψε αμέσως τα φώρα της δημοσιότητας στον Ιρανό ηγέτη, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη, λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση κρατουμένων το 1988.
Ο Ραΐσι, 63 ετών, πριν γίνει πρόεδρος, ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, το οποίο εφαρμόζει ευλαβικά την σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Κατέβηκε ανεπιτυχώς στις προεδρικές εκλογές του 2017 εναντίον του Χασάν Ρουχανί, του σχετικά μετριοπαθούς κληρικού που ως πρόεδρος πέτυχε το 2015 την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Το 2021, ο Ραΐσι κατέβηκε και πάλι στις εκλογές, στις οποίες όμως όλοι οι δυνητικά ισχυροί αντίπαλοί του αποκλείστηκαν και δεν κατάφεραν να είναι υποψήφιοι, βάσει του ιρανικού συστήματος ελέγχου. Ο Ραΐσι σάρωσε αποκομίζοντας σχεδόν το 62% των 28,9 εκατομμυρίων ψήφων. Οι προεδρικές εκλογές του 2021 είχαν την χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Εκατομμύρια έμειναν στο σπίτι τους και άλλοι ακύρωσαν τα ψηφοδέλτια που έριξαν στις κάλπες.
Ο Ραΐσι ήταν προκλητικός όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του σχετικά με τις ομαδικές εκτελέσεις του 1988. Συστάθηκαν τότε στην χώρα οι λεγόμενες «επιτροπές θανάτου», οι οποίες φρόντισαν να γίνουν εικονικές επαναληπτικές δίκες πολιτικών κρατουμένων, μαχητών και άλλων, μετά το τέλος του οκταετύς, αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί αποδέχτηκε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέλη της ιρανικής αντιπολιτευόμενης ομάδας Mujahedeen-e-Khalq, βαριά οπλισμένα από τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, εισέβαλαν στα ιρανικά σύνορα από το Ιράκ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση. Το Ιράν απέκρουσε την επίθεσή τους και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.
Οι δίκες ξεκίνησαν περίπου εκείνη την περίοδο, με τους κατηγορούμενους να καλούνται να δηλώσουν ποιοι είναι. Όσοι απάντησαν «μουτζαχεντίν» στάλθηκαν στο θάνατο, ενώ άλλοι ερωτήθηκαν για την προθυμία τους να «καθαρίσουν ναρκοπέδια για το στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας», και απάντησαν θετικά, για να μην εκτελεστούν, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 1990. Διεθνείς ομάδες για τα δικαιώματα εκτιμούν ότι εκτελέστηκαν τότε έως και 5.000 άτομα, όλοι διαφωνούντες με το ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς. Ο Ραΐσι συμμετείχε στις επιτροπές.
Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν εμπλούτισε πλέον ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμπόδιζε τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και πρόσφατα εξαπέλυσε μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Το Ιράν συνεχίζει να εξοπλίζει ομάδες πληρεξουσίων του στη Μέση Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.